У Кривому Розі ліквідують наслідки просадки грунту на території шахти імені Орджонікідзе, що сталася в неділю під час проведення планових вибухових робіт.
Площа просадки сягає майже 16 гектарів. На цій території немає житлових будівель та споруд. У зону обвалу потрапили підстанція шахти, будівля механічних майстерень та ділянка асфальтного покриття. Згідно із правилами проведення вибухонебезпечних робіт, у цей час жодного працівника в шахті не було.
За інформацією МНС, у провалля потрапили чотири автомобілі. В одному з них перебував водій. Його тіло підняли на поверхню рятувальники.
За інформацією МНС, у провалля потрапило чотири автомобілі. В одному з них перебував водій. Його тіло підняли на поверхню рятувальники.
Як встановила попередня експертиза, загиблий водій «Газелі», що належала Науково-дослідному гірничорудному інституту (НДГРІ), порушив правила техніки безпеки: він припаркувався поза зоною, відведеною для паркування автомобілів під час проведення вибухонебезпечних робіт. Вибух проводився у відповідності з проектом, розробленим НДГРІ, який здійснював сейсмомоніторинг, запевняють експерти.
Внаслідок просадки грунту порушено інженерно-технічні мережі електро-, газо- та водопостачання селища імені Горького, де проживає 7,5 тисячі людей. На нараді, яку провів голова Дніпропетровської ОДА Олександр Вілкул, було визначено першочергові завдання з ліквідації наслідків аварії. Наразі, як повідомили в управлінні преси та інформації ОДА, електро- та водопостачання відновлено на більшості території селища та організовано підвіз питної води. Газопостачання планується відновити у четвер.
На місці події працюють комісія із спецрозслідування причин просадки грунту під головуванням начальника відділу організації державного нагляду в гірничодобувній промисловості та з вибухових робіт Держгірпромнагляду Євгена Захаренкова, а також експертна комісія під головуванням заступника директора Національного науково-дослідного інституту промислової безпеки та охорони праці Миколи Кривцова.
Прокуратура Тернівського району Кривого Рогу порушила кримінальну справу проти службових осіб шахти імені Орджонікідзе ВАТ «Центральний ГЗК» за фактом нехтування правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на виробництві, що спричинило смерть людини. Згідно з КК України, винним загрожує обмеження волі на строк до п’яти років або позбавлення волі на строк до восьми років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, повідомили в прес-службі прокуратури області.
Дніпропетровська область.
Фото з сайта http//kri.com.ua.