Невстановлені особи, озброєні автоматами, під прикриттям міліції проникли на територію полігона твердих побутових відходів «Дальницькі кар’єри», що перебуває у власності територіальної громади міста Одеси і є на балансі комунального підприємства «Одескомунтранс».
Погрожуючи співробітникам комунального підприємства розправою, невідомі силоміць почали виганяти людей з робочих місць. Після цього на полігон прибули бульдозери, що належать підприємству «Союз».
Працівники цього підприємства розмахували ксерокопією постанови господарського суду Одеської області, що, за їхніми словами, надає допуск підприємству «Союз» на полігон.
Нагадаємо, що в січні нинішнього року Одеська міська рада відмовилася від послуг фірми «Союз», що раніше займалася вивезенням сміття в Одесі, й уклала договір з іншим підприємством.
На полігон прибули заступники одеського міського голови Микола Сердюк і Вахтанги Убірія.
— Якщо є рішення суду, — заявив на зустрічі з невідомими особами, які намагалися захопити міський полігон твердих побутових відходів, Микола Сердюк (донедавна він очолював Одеську обласну державну адміністрацію), — то виконання цього рішення покладено на державну виконавчу службу, а не на збройних автоматників. Дії із захоплення полігона можуть привести до того, що комунальне підприємство буде паралізовано, а воно повинно працювати цілодобово. Сьогодні, коли температура повітря перевищує 30 градусів, зупинка роботи комунального підприємства, що займається вивезенням сміття, може призвести до екологічної катастрофи.
Інший заступник міського голови Вахтанги Убірія, щоб угамувати тих, хто погрожував йому, за його словами, рейдерів і привернути увагу міліції, зробив постріл у повітря з пістолета (на зброю є необхідні дозвільні документи).
— У такий спосіб я намагався зупинити атаку знахабнілих рейдерів, — заявив журналістам Вахтанги Убірія. — Вони мали намір прорватися на машинах на територію комунального підприємства.
Ситуацію зі спробою рейдерського захоплення комунального підприємства прокоментував одеський міський голова Едуард Гурвіц:
— Сьогодні статус-кво важливого міського об’єкта відновлено. Ми маємо власну, цілком певну, думку про події на міському смітнику в пообідній час 11 червня, однак хочемо дочекатися оцінки факту тимчасового збройного захоплення міської власності від правоохоронних органів.
Не можна не враховувати того, що дії керівників компанії «Союз» і збройних співробітників підрозділу «Титан» створили загрозу не тільки для нормальної життєдіяльності міста, а й для життя та здоров’я працівників комунальних служб.
Незважаючи на розмови, визначення Господарського суду, що було в нападників, не містило й не могло містити нічого, що хоча б якоюсь мірою виправдовувало б такі дії. З юридичної точки зору, це був блеф, а з практичної — збройний напад. З огляду на це, сподіваюся, що цій провокації буде дано принципову оцінку правоохоронних органів».
Одеса.