До загальноукраїнської акції «Сім чудес України: замки, фортеці, палаци» днями приєдналася й Чернігівщина, яка презентувала для ЗМІ трьох номінантів-претендентів для перемоги у проекті, ініційованому Фондом Миколи Томенка «Справедлива країна». Велика група журналістів побували у палацах Розумовського в Батурині, Галаганів у Сокиринцях та Тарновських у Качанівці, ознайомилися з історією їх створення.
— Чернігівщина сьогодні — це своєрідний край українських палаців, — зазначив у Національному історико-культурному заповіднику «Качанівка» ініціатор акції, заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко. — В Україні в багатьох регіонах є чимало подібних, проте таких, які будувалися за гроші українців, за ідеями вітчизняних архітекторів, художників, де відпочивали, творили, писали фантастично велика кількість українських державних діячів, письменників, поетів, художників, у жодній області, крім Чернігівської, нема.
Оскільки з буттям вищезгаданих палаців пов’язані долі представників російської культури, керівник проекту вважає, що у цих місцях, особливо Качанівці, було б правильно відновити центр культурного україно-російського діалогу.
М. Томенко підкреслив, що головне в проведенні зазначеної всеукраїнської акції «Сім чудес України: замки, фортеці, палаци» є не лише представлення найкращих зразків палацової архітектури та оборонних споруд, а й своєрідна інвентаризація якомога більшої їх кількості незалежно від стану руйнації. При цьому він додав, що до заявлених раніше 134 архітектурних об’єктів, які боротимуться за найвищі рейтинги, будуть додані ще кільканадцять. За його прогнозом, у проекті їх візьме участь не менше 150.
— Навіть ті об’єкти, які не потраплять до півфіналу акції «Сім чудес України: замки, фортеці, палаци», все одно знайдуть своє місце у довіднику, який буде презентовано наприкінці реалізації проекту. Їх також відмітимо на майбутній замково-палацовій карті України, — зазначив заступник Голови Верховної Ради.
Він вважає, що акція «Сім чудес України: замки, фортеці, палаци» сприятиме розвитку туристичних маршрутів, які пропагуватимуть яскраві сторінки історії України. Політик також висловив сподівання, що визначні чернігівські архітектурні комплекси займуть належне високе їм місце у рейтингу вітчизняних пам’яток.
У Качанівці М. Томенко разом з народним депутатом Валерієм Дубілем презентували журналістам головну паркову алею, викладену оригінальним камінням. Вона нині немов підтверджує реальний факт: свого часу на весілля доньки власник палацу висипав її цукром. Тепер завдяки реалізації цього задуму, до якого причетні М. Томенко та В. Дубіль, у Качанівку на вихідні з’їжджаються для засвідчення щасливого шлюбу десятки молодят.
 
Чернігівська область.