Комітет з питань будівництва, містобудування, житлово-комунального господарства та регіональної політики рекомендує Верховній Раді відхилити проект постанови про призупинення будівництва металургійного підприємства в Білоцерківському районі Київської області. За повідомленням інформаційного управління апарату Верховної Ради, у проекті постанови, поданої народним депутатом Віктором Сінченком, пропонується звернутися до Генпрокуратури з проханням перевірити відповідність рішень про будівництво металургійного заводу вимогам чинного законодавства, а також рекомендувати Кабінету Міністрів вжити невідкладних заходів щодо призупинення будівництва заводу до одержання результатів комплексної державної експертизи його проекту. Автор обгрунтував прийняття постанови необхідністю «зняти посилену соціальну напругу в м. Біла Церква та Білоцерківському районі Київської області у зв’язку з будівництвом металургійного заводу ТОВ «Євро Фінанс ЛТД». При цьому народний депутат В. Сінченко посилається на представників громадських організацій, які висловлюють сумніви щодо законності цього будівництва, зокрема відповідності його вимогам законів України «Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи» та «Про Генеральну схему планування території України», а також стурбовані можливими негативними наслідками функціонування підприємства для навколишнього природного середовища.

Члени комітету також заслухали представників міністерств щодо можливості будівництва металургійного заводу. Згідно з наданою комітету інформацією на етапі проектування була проведена державна екологічна експертиза, якою будівництво такого заводу визначено допустимим.
Голова Комітету Володимир Рибак зазначив, що потрібно зважено вивчити ситуацію з точки зору державних інтересів, але й врахувати думку громадськості. А члени комітету зазначали, що надані матеріали свідчать про те, що проектна документація будівництва металургійного заводу підготовлена із врахуванням недопущення екологічної загрози навколишньому середовищу. Отож за результатами обговорення члени комітету не знайшли підстав для підтримки проекту постанови про призупинення будівництва металургійного заводу в Білоцерківському районі Київської області.
Також комітет підтримав законопроект про збереження архітектурної та містобудівної спадщини, яким пропонується визначити засади державної політики та державного управління у сфері охорони архітектурної та містобудівної спадщини, механізм державного обліку об’єктів архітектурної та містобудівної спадщини, особливості утримання, порядок використання та здійснення права власності на такі об’єкти, врегулювати питання наукового, кадрового та інформаційного забезпечення діяльності щодо охорони цього виду культурної спадщини.
Крім того, проектом передбачається встановити контроль за станом реконструкції забудови та регенерації територій історичних населених місць, раціонального їх використання, стимулювання інвестиційної діяльності фізичних та юридичних осіб, урахування приватних, громадських та державних інтересів у містобудівній діяльності.
Під час обговорення члени комітету зазначили, що реалізація закону потребуватиме розроблення низки нормативно-правових актів, зокрема, порядку ведення державного обліку архітектурної та містобудівної спадщини; порядку прийняття відреставрованої пам’ятки архітектури в експлуатацію; порядку визначення необхідності та обсягу ремонтно-реставраційних робіт на пам’ятках архітектури.