Учора в країні відзначали День пам’яті співробітників органів внутрішніх справ, які загинули під час виконання службових обов’язків. Розпочалися урочистості традиційно — керівники підрозділів міліції запалили свічки та хвилиною мовчання вшанували справжніх героїв. Лише за період проведення антитерористичної операції держава втратила 65 міліціонерів. Загалом за часи незалежності під час виконання службових обов’язків загинули понад 1100 вартових порядку. У Києві захід відбувся на Солом’янській площі біля монумента загиблим міліціонерам.

Численні учасники зібрання, серед яких були міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, Голова Верховної Ради Олександр Турчинов (на знімку), колеги та родичі загиблих правоохоронців поклали квіти до пам’ятника героям, для яких честь і обов’язок захисника закону стали дорожчими за власне життя.

«Війна ще не завершилась і є окупована територія нашої країни. Але завдяки таким героям, які воюють проти ворога, народжується нова нація. Українці ніколи не стануть частиною тоталітарної імперії. Україна буде вільною», — сказав Олександр Турчинов.

«Завжди важко ховати побратимів — молодих, енергійних, тих, хто міг ще жити і творити на благо Батьківщини. Важко це робити у мирний час, але не легше і тоді, коли частина держави охоплена вогнем бойових дій. За часи своєї незалежності Україна вперше стикнулася з військовою агресією. Цей удар достойно прийняли й українські правоохоронці. Бійці батальйонів міліції спеціального призначення та військовослужбовці Нацгвардії, працівники райвідділів з усіх куточків України закрили собою Батьківщину, відгородивши її від території, тимчасово захопленої терористами. Щодня ціною неймовірних зусиль та людських жертв мир повертається у міста і села Донеччини та Луганщини. Крок за кроком, будинок за будинком, вулицю за вулицею — міліціонери та військові правоохоронці звільняють рідну землю від терористів та закордонних найманців, — зазначив під час вступного слова міністр МВС А. Аваков.

Після урочистих промов, правоохоронців, які проявили героїзм в боях, нагородили орденами «За мужність» і медалями. Нагороди отримали їхні рідні. Також вони одержали сертифікати на отримання житла.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.