Питання про мир — найголовніше, що нині турбує людей. Саме з цієї теми починалися і завершалися бесіди Президента Петра Порошенка з миколаївцями. Зокрема, виступаючи перед працівниками державного підприємства «Науково-виробничий комплекс газотурбобудування «Зоря»-«Машпроект», глава держави наголосив, що в Україну неодмінно скоро прийде мир, адже наш народ демонструє надзвичайну єдність, а влада докладає зусиль для зміцнення економіки, щоб армія мала підтримку. «Ми не дамо поставити під сумнів суверенітет, територіальну цілісність нашої держави. Україна нікому не погрожує, вона мирна і ні з ким не хоче воювати», — підкреслив Петро Порошенко.

Він твердо пообіцяв, що влада працюватиме над створенням умов для вітчизняних товаровиробників, боротиметься з корупцією та іншими перешкодами для ведення бізнесу. «Не буде більше цього», — заявив Президент на зустрічі з колективом суднобудівно-судноремонтного заводу «Нібулон».

Не лишилися поза увагою й нагальні питання люстрації влади. За словами керманича, рішення щодо розпуску Верховної Ради «буде прийнято тоді, коли настануть конституційні підстави, а цей час, як відомо, припадає на День Незалежності».

Відвідавши 79-ту окрему аеромобільну бригаду Сухопутних військ Збройних Сил України, Петро Порошенко надзвичайно високо оцінив внесок десантників у визволення української землі на сході країни та підкреслив, поцитувавши бойове гасло миколаївських воїнів: «Маємо бути єдині, як ніколи. В єднанні сила. Ніхто, крім нас!» — підписуюсь під кожним словом цього девізу аеромобільних військ».

Спілкуючись із представниками засобів масової інформації, Президент роз’яснив необхідність третьої хвилі мобілізації для підвищення якісного складу військових фахівців та ротації тих, хто сьогодні перебуває на фронті. «Сьогодні ми маємо замінити підрозділи Збройних Сил України та Національної гвардії більш якісним складом мобілізованих військових. Призиватимуть тих, хто має військові спеціальності: спецназівців, артилеристів та інших військових фахівців. Це дозволить відновити боєздатність і дати можливість бійцям відпочити. А найголовніше — це сприятиме більш швидкому досягненню миру в Україні», — заявив Петро Порошенко.

Адже невдовзі після насичених і зворушливих зустрічей у патріотичному Миколаєві на Президента та його команду очікує зовсім інша, надзвичайно відповідальна робоча поїздка — Україна на зустрічі у Мінську має намір домовлятися про мир, оскільки «весь світ втомився від війни». Глава держави сформулював те, про що нині замислюється кожен українець: «Для того, щоб мати міцні позиції на переговорах по миру, треба бути сильними — мати єдність народу, сильну країну, сильну армію. Ми здатні захистити суверенітет, незалежність, територіальну цілісність. Сьогодні ми боремося за незалежність України. Ми з вами обов’язково переможемо».

З Миколаєва до столиці Петро Порошенко повіз подарунки — справжні талісмани перемоги, які пройшли випробування на міцність у бою. Командир 79-ї окремої аеромобільної бригади полковник Олексій Шандр вручив Президенту прапор бригади і десантну тільняшку.

* * *

На момент здачі номера тривали консультації Голови Верховної Ради України Олександра Турчинова та керівників парламентських фракцій з Президентом України Петром Порошенком щодо розпуску парламенту.

Підставою для підписання відповідного указу Президента є відсутність протягом 30 днів парламентської коаліції. Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов оголосив про припинення існування коаліції 24 липня 2014 року.

Миколаїв.

ДОСЛІВНО

Президент України Петро Порошенко:

 «У своїх рішеннях я керуватимуся прагненням українського народу, а він вимагає перезавантаження, вимагає люстрації. Вибори є найкращою формою люстрації».

Президент ознайомився з виробничими потужностями та організацією виробничого процесу на підприємстві «Зоря»-«Машпроект».

Фото Михайла ПАЛІНЧАКА (прес-служба Президента України).