У столиці зростає кількість квартирних крадіжок. За інформацією столичної міліції, якщо в першому кварталі 2009-го зареєстрували трохи більше 6 тисяч злочинів, то цього року — вже 9 тисяч. Найчастіше їх фіксують у Дніпровському та Солом’янському районах.
...У квартиру Світлани невідомі потрапили вдень. У цей час жінка разом з чоловіком були на роботі.
— Злодії працювали дуже тихо. Адже нічого підозрілого не чули навіть сусіди, — розповідає потерпіла. — На дверях зламали два замки. По квартирі були розкидані всі речі. Однак вкрали тільки гроші і золото. Дорога техніка залишилась на місці. Комп’ютер, музичний центр та мобільний телефон викрадачів не зацікавили.
У під’їзді Світлани немає ані домофону, ані кодового замка. І це велика помилка мешканців, кажуть правоохоронці. Хоча визнають, що і те не завжди рятує ситуацію. Здебільшого люди стають жертвами грабіжників через власну необережність та довірливість.
— Інколи домогосподарки або молоді жінки виходять в гості до сусідки на «хвилинку» і не зачиняють двері. Тільки через декілька днів помічають зникнення своїх речей, — коментує ситуацію помічник начальника Дніпровського РУ по зв’язках з громадськістю та ЗМІ Олена Василяка. — Нещодавно був затриманий 30-річний чоловік, який днями вештався під’їздами і начебто випадково заходив до незамкнених помешкань. Якщо потрапляв на господарів — вибачався, мовляв, переплутав поверхи. А коли нікого не було — оббирав до нитки. Є така думка: якщо у закритому замку залишити ключ, то його не відкрити. Та є вже й такі фахівці, які спеціалізуються саме на цьому. У столиці було затримано крадія-одинака, який потрапляв до домівок за допомогою звичайної кулькової ручки. Поки господарі відпочивали, крав гаманці та шуби.
За словами О. Василяки, спокушають зловмисників і виставленні в під’їзді коробки від дорогої щойно придбаної побутової техніки. Часто цікаву інформацію крадії здобувають від дітей та родичів. Останні із захопленням люблять повідомляти випадковим людям у ліфті або на дитячих майданчиках про покупки сім’ї та плани на відпустку.
Як вберегти своє житло, яких вжити заходів, щоб запобіти цим злочинам, — розповідає начальник відділу карного розшуку Дніпровського РУ Олександр Кузьмін:
— Щоб після повернення з роботи чи відпочинку не застати своє житло розореним, потрібно потурбуватися про замки у вхідних дверях. Найчастіше зламують замки у вигляді напівмісяця. — Що довший ключ і що більше на ньому різних зубців, то складніше підібрати до нього відмичку. Дешеві китайські замки не лише надто легко відкрити — наявність ключів-двійників досить велика. Тому їх відкривають не відмичкою, а просто підбирають ключ. Кодовий замок на дверях — це вже не перешкода для крадіїв. А от у будинках, де є електронні замки, досить рідко трапляються крадіжки. Не наважуються домушники і відвідати квартиру, де є четверолапий друг. Улітку 2009 року було затримано крадія на Русанівських Садах, який грабував будинки не лише у відсутніть господарів, а навіть уночі міг ходити по домівках та... знімати прикраси зі сплячих. За це оперативники охрестили його «Сонником». Дехто навіть не звертався до міліції, бо не міг логічно пояснити зникнення своїх речей. Але житло, яке охороняв пес, навіть такий злодій обходив десятою дорогою. Крім того, якщо ви їдете на тривалий час з рідної домівки, необхідно попросити вахтерів перевіряти цілісність замків вхідних дверей, домовитися із сусідами про регулярне виймання пошти зі скриньки. На підвіконнях першого поверху слід виставляти вази з квітами, різні скляні предмети, щоб створити шум під час несанкціонованого відкриття вікна. Залишати ж цінне вдома варто лише за умови встановлення у квартирі відеоспостереження та сигналізації, під час спрацювання якої бійці ДСО прибудуть за викликом протягом чотирьох хвилин.