Чергову акцію протесту проти міліцейського свавілля провела днями столична громадськість. Близько 500 її учасників пройшли пішою ходою від станції метро «Лук’янівська» до Шевченківського райвідділу міліції, де помер Ігор Індило. В рамках мітингу відбувся сидячий протест. Студенти зображували на асфальті контури людей, які загинули від рук правоохоронців (на знімку).
— Після смерті Ігоря минуло вже три тижні. Однак до цього часу винних в цій трагедії не покарано, — розповідає один із організаторів акції — Анастасія. — В міліції продовжують заявляти: хлопець сам вбився. Мовляв, вони не винні. Однак всі знають, що це неправда. Адже, наприклад, тільки за останній місяць, відомі декілька випадків, де правоохоронці застосовували репресивні методи до людей. Так, у Кіровограді трьох хлопців кілька днів піддавали тортурам. Нині батьки вимагають, щоб їхніх дітей відправили до лікарні і зробили діагностику внутрішніх органів, рентген, оскільки підозрюють серйозні внутрішні пошкодження. Порушуються права і в Харкові. Там міліція неодноразово бездіяльно спостерігала за побиттям бандитами захисників парку, а потім і сама долучилася до провокацій і затримувань протестуючих. І це тільки найгучніші випадки за останній місяць! Усе це відбувається нині з нами.
Учасники акції вимагають від прокуратури провести об’єктивне розслідування обставин загибелі Ігоря Індила та притягти винних до кримінальної відповідальності. А також покарати міліціонерів, які побили людей в Кіровограді та Харкові.
На переконання правозахисників, нині випадків катувань набагато більше, ніж надходить відповідних скарг до них.
— Багато постраждалих не звертаються до захисників прав людини, — розповідає координатор Вінницької правозахисної групи Дмитро Гройсман. — Вони раді, що живими залишилися. Якщо, наприклад, взяти українську статистику, то можна побачити дуже цікаву річ: громадян, засуджених за тяжкі злочини, наприклад, убивства, зґвалтування, грабіж, перед тим, як офіційно взяти під варту, в 30—40% випадках спочатку затримували за непокору представникам міліції або якесь дрібне хуліганство. Давали їм п’ять—сім діб, і за цей час людина зізнається у злочині. Насправді цих п’ять—сім діб людину катують, знущаються з неї, й вона може погодитися на все.
Однак сьогодні нове керівництво міліції обіцяє приділяти більше уваги дисципліні підлеглих. За інформацією МВС, загалом у 2009 році до них надійшло понад дві тисячі скарг на правоохоронців. А за три місяці цього року — близько двохсот. На підставі більшості з них порушили кримінальні справи. Серед основних обвинувачень — хабарництво, зловживання владою, катування, злочини, пов’язані з наркотиками тощо.
Фото Юрія МАКУХИ.