Найбільше порушень природоохоронного законодавства на берегах третьої за величиною річки держави стосуються випадків самовільного захоплення прибережної смуги та незаконного зведення на ній будівель, у тому числі житлових будинків. Карають порушників здебільшого смішними штрафами.
Палаци задивляються у воду
Минулого року прокуратура області спільно з екологами та представниками природоохоронних організацій провели низку перевірок із дотримання вимог земельного, містобудівного та природоохоронного законодавства при використанні прибережної захисної смуги річки Південний Буг. Усі випадки порушень зафіксували на відеокамеру. Перевіряли береги річки у межах Вінниці — від мікрорайону П’ятничани до селища Сабарів. Як розповів один із учасників таких перевірок, від побаченого на екрані аж в очах рябить — палаци стоять — замилуєшся: один кращий за інший, та ще й заглядають вікнами у воду. Дехто з їх власників східці облаштував так, що ними з подвір’я можна сходити до берега річки. Здавалося б, порушення норм прибережної річкової смуги — очевидне. Втім, більшість власників палаців, як то кажуть, вийшли сухими з води. Бо мають на руках документи з дозволами. У дозволах чорним по білому записано про зміну розміру прибережної захисної смуги. Законодавець установив одну цифру, а місцева влада прийняла рішення про її зменшення.
— Розмір прибережної захисної смуги справді можна змінювати у межах населеного пункту, — каже природоохоронний прокурор Вінниці Анатолій Кислов. — Таке право надається місцевим органам влади. У Вінниці так і зробили. Було це ще в 1996 році. Але змінили настільки, що в деяких місцях уздовж берега залишилася тільки вузенька стежечка. Хоча розмір прибережної захисної смуги для такої річки, як Південний Буг, становить сто метрів. Така відстань зафіксована у Водному і Земельному кодексах України.
Прокурорська перевірка щодо законності використання прибережних смуг річки розпочалася після численних скарг від жителів міста. Найбільш «гарячою» точкою став берег річки поблизу вулиці Івана Богуна. Ті, хто отримав тут земельні ділянки, спершу так само прикривалися рішенням міськвиконкому про зміну величини прибережної смуги. Однак під час детальної перевірки на поверхню випливло ще одне порушення.
— Під час відведення землі на березі річки одна із проектних організацій, що має на це право, порушила навіть ті зменшені норми, які запровадила міськрада, — продовжує Юрій Кислов. — Пакет документів новим власникам землі представник цієї організації видав навіть не погодивши їх у міськвиконкомі. А також баз затвердження на сесії міськради. Зрозуміло, що прокуратура опротестувала дії підприємців. Справа передана до суду. Йдеться про можливе позбавлення підприємства ліцензії на виконання землевпорядних робіт. Так само подано позови до суду на дії міськради щодо необґрунтованого зменшення у деяких випадках прибережної захисної смуги.
На запитання, чим керувалися під час прийняття рішення, Анатолій Кислов відповів так: «Це питання до міськради. Тільки там знають, чим саме керувалися».
Якщо суд ухвалить рішення про знесення незаконно зведених будинків, буде воно виконано чи ні? «А чому б і ні? — каже природоохоронний прокурор. — Нехай чиновники, які вдалися до такого порушення сплачують із власної кишені...» Вінничани мають іншу думку з цього приводу. «Ніхто ці «мазанки» не прибере з берега, — каже один з авторів листа до редакції нашої газети, — зробити це може хіба що стихія, яка затопить берег. Судові виконавці побояться вдатися до руйнування чужого майна. У Вінниці був випадок, коли мали знести незаконно збудований будинок біля Будинку офіцерів. Пошуміли-пошуміли, і залишили все, як було. А тут не один, а десятки, а може, й сотні таких будинків. Хто за них візьметься? Хоча би вже нові не давали будувати. А то ж і далі ростуть як гриби після дощу. Коли будують, ніби ніхто цього не помічає. А вже як дім виріс, починають ходити навколо нього з перевірками. Звичайна показуха, так створюють видимість роботи. А результату ж то нема».
До річки — зась! Приватна власність...
Ще однією підставою для нарікань вінничан є заборона декого із власників землі на березі річки підходити іншим до води. Житель Старого міста на ім’я Сергій Миколайович показує одне з таких місць. По крутому Бузькому узвозу спускаємося з ним до річки. На березі повертаємо праворуч і наштовхуємося на загорожу.
— Коли я був малим, у цьому місці ми влітку купалися, а зимою, коли річка замерзала, каталися на ковзанах та санях, — каже Сергій Миколайович. — А тепер, як бачите, до річки не підступитися. Приватна власність. Будинки на самісінькому березі. Колись цей берег був для нас найкращим місцем для ігор. Ми зі школи поверталися додому пізно тільки тому, що весь час проводили тут, біля річки. А тепер... Ще трохи — і скрізь поставлять таку загорожу. Хіба це правильно?
— Дійсно, є такі факти, ми стикалися з ними під час перевірок, — продовжує природоохоронний прокурор Вінниці Юрій Кислов. — Дехто із власників мотивує перекриття проходу до річки тим, що її береги забруднюють сміттям невідомі, а їм, мовляв, потім доводиться його прибирати. Але це не виправдання. Берег обов’язково має бути у користуванні громади.
Засипав... щебенем
Один із власників будинку з вікнами на воду, порушивши закон про забудову, вирішив ще раз вдатися до нехтування чинного законодавства. Підприємливий чоловік наважився на безпрецедентний крок. Вирішив влаштувати альтанки не тільки на березі. Для більшої екзотики продовжив берег із допомогою насипу в річці. Десятки машин щебеню завіз. Установив на насипі аж шість альтанок. У відвідувачів таких генделиків має складатися враження, що вони попивають з келихів і вечеряють прямісінько на воді. Зрозуміло, така екзотика коштувала б дорожче, ніж, скажімо, в кафе на асфальті.
Штраф за самовільно зайняту ділянку — 13,46 гривні
Порушення законодавства на берегах Південного Бугу на кожному кроці. Ось тільки декілька фактів з матеріалів перевірки природоохоронців. Наприклад, мешканець будинку у провулку Прибузький самовільно зайняв земельну ділянку із земель водного фонду Вінницької міськради. У чоловіка нема навіть рішення про передачу землі у власність або надання в оренду. Так само без дозвільних документів він збудував капітальну споруду -автогараж. Читач навіть не здогадується, як «жорстоко» покарали порушника. Йому нарахували штраф у сумі... 13 гривень 46 копійок.
Так само незаконно спорудив гараж ще один житель із вулиці Зарічна. Як зазначено в протоколі про порушення, самовільно зайняв на березі земельну ділянку. Його оштрафували на 31 гривню 20 копійок. Штраф на суму 63,88 гривні накладено на жителя вулиці Квітуча, він без документів використовує земельну ділянку водного фонду міськради. Встановив на ній три дерев’яні альтанки на бетонних фундаментах, збудував бетонний майданчик.
Неабиякий подив викликає той факт, що окремі власники будинків на березі Бугу викопують на зайнятій території ще й ставки. Вода біля води, для чого? Більше двадцяти таких рукотворних водойм нарахували природоохоронці вздовж лівого й правого берегів Південного Бугу. Одна з таких водойм огороджена металевою сіткою, за нею видно молоді дерева, нежитлове приміщення. Райський куточок для відпочинку. Шкоду, заподіяну чоловіком за самовільне зайняття землі та будівництво на ній водойми і споруди, оцінили у 213,97 гривні.
Більшість штрафів, як то кажуть, смішні. В управлінні Держземінспекції у Вінницькій області пояснили, що їх нараховують за методикою визначення розміру шкоди. Встановив таку методику Кабмін. Номер документа — 963 від 25.07.2007 року. Чиновники, як бачимо, надто поблажливі до порушників.
Можливо, варто внести зміни у чинне законодавство і запровадити більш жорсткі заходи пливу до губителів берегів річок. «Краще чітко дотримуватися вимог існуючих законів, — наголошує Юрій Кислов. — Усе й так чітко прописано. А зміни величини прибережних смуг треба вносити, як то кажуть, адекватно і розумно. Головна умова, якою при цьому слід керуватися, не зашкодити водній артерії...».
Вінницька область.