Рівненський художник Леонід Гринбокий виготовив з глини писанки, які мелодійно дзвенять.

— Спершу зробив писанку без дзвіночків усередині, але вона мені здалася нудною. Тепер мої вироби співають. Кожне великоднє яйце має своє неповторне звучання. Такий ефект досягається завдяки кусочку глини всередині виробу. Після обпалювання в печі він стає, наче язичок у дзвоні. Стукаючись об стінки писанки, змушує її звучати, — каже художник-кераміст Леонід Гринбокий.

На виготовлення однієї керамічної писанки він витрачає майже тиждень. Тільки ліплення яйця займає 4—5 годин. Використовує місцеву глину. Писанки не прикрашає орнаментами, а зображає переважно сільські краєвиди або біблійних героїв. Вироби мають підсихати поступово. Якщо одразу поставити у піч з високою температурою, — потріскаються.

— Кожна така мальованка має душу. Усередині виробу завжди пишу віншування. Зичу його власнику здоров’я, Божої ласки й успіху в усіх справах. Незважаючи на те, що побажання не можна побачити, переконаний: кожен, хто візьме в руки мій виріб, відчує його добру енергетику, — пояснює Леонід Гринбокий.

Нині його писанки уже знають далеко за межами краю й охоче купують для етнографічних колекцій та на подарунки шанувальникам українського мистецтва. Хоча майстер не виготовляє керамічні крашанки для заробітку. Каже, має не більше десятка таких виробів. Переважно дарує їх до свят друзям.

— Торік на виставці народної творчості в Києві якийсь колекціонер наполіг і купив писанку за чотириста гривень. Під час творчого звіту Рівненської області в столиці моїми виробами зацікавився Віктор Ющенко. Подарував і йому співоче великоднє яйце, — розповів художник.

Леонід Гринбокий викладає на кафедрі українознавства Рівненського державного гуманітарного університету. Його писанками милуються відвідувачі Рівненського обласного краєзнавчого музею та Виставкової зали Національної спілки художників.

 

Рівне.

Фото автора.