Увімкнені сирени, маячки... В аеропорту сталася аварія гелікоптера. Є загиблі й поранені. На щастя, ця ситуація була змодельована спеціально для учасників ІІ Міжнародного конкурсу швидкої та екстреної допомоги. У ньому взяли участь команди не лише з України, а й з Польщі та Литви. За кілька хвилин в екстремальних умовах слід було визначитися, хто і якої допомоги потребує. Поранених імітували студенти Тернопільського медичного університету імені Івана Горбачевського — організатора конкурсу. Вони вживалися в роль, мов справжні актори. Грим, крики про допомогу... І так вісім разів під спекотним сонцем (температура — вище 30 градусів). Адже на виклик виїжджали по три бригади. Тон здебільшого задавали польські медики. І річ не лише в тому, що оснащення у них краще. Діяли вони злагоджено і професійно.
— Щорік на таких змаганнях ми почуваємося впевненіше, — сказав у розмові зі мною член команди із Сімферополя Віктор Шурупов. — Поліпшується технічне забезпечення, зростає майстерність. Такі конкурси корисні: є змога повчитися, обмінятися досвідом, просто поспілкуватися.
Упродовж двох днів команди відточували майстерність у різних ситуаціях. Змагання відбувалися на базі навчально-оздоровчого комплексу медуніверситету «Червона калина», що в Теребовлянському районі, та на вулицях і в аеропорту Тернополя. Кращими за підсумками конкурсу в різних номінаціях стали бригади «швидкої» із Запоріжжя, Кракова (Польща), медичної клініки «Борис» (м. Київ), Воловця (Закарпатська область), госпіталю Державної прикордонної служби (м. Львів), Сімферополя, Каунаса (Литва). У номінації «Краща вітчизняна команда» перше місце здобули медики «швидкої» з клініки «Борис» із Києва, друге — з госпіталю Державної прикордонної служби зі Львова, на третьому — команда центру швидкої допомоги Тернополя. Кращою серед зарубіжних команд стала бригада з міста Хелм (Польща). Урочисте нагородження відбулося на Театральному майдані Тернополя.
На знімку: один з переможців конкурсу — бригада із Сімферополя (зліва направо): Рустем Ємаїлов, Енвер Джемадінов, Віктор Шурупов.
Фото автора.