Виїзне засідання підкомітету з питань техногенної та радіаційної безпеки і надзвичайних ситуацій Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи відбулося у місті Кузнецовську, на Рівненській АЕС. Участь у ньому, зокрема, взяли голова підкомітету з питань техногенної та радіаційної безпеки і надзвичайних ситуацій Володимир Скубенко, голова підкомітету з питань поводження з техногенними родовищами та промисловими відходами Євген Шаго, голова підкомітету з питань екологічної політики та екологічної безпеки Сергій Василенко, а також науковці, представники провідних українських інститутів.

У рамках проведеного заходу учасники наради відвідали комплекс АСКРО (автоматизована система контролю радіаційної обстановки) - унікальний як за якістю, так і за кількістю вимірюваних параметрів. Ці показники доступні на зовнішньому сайті РАЕС. Гостей вразив високий рівень підготовки персоналу АСКРО ВП РАЕС. Впровадження подібного, на думку депутатів, було б доцільним не тільки на кожній українській атомній станції, а й у всіх областях держави. В інформаційному центрі ознайомились з історією РАЕС, з макетами енергоблоків ВВЕР-440 та ВВЕР-1000.
Також народні депутати провели спільну робочу нараду з керівництвом, начальниками структурних підрозділів, провідними спеціалістами Рівненської АЕС, у ході якої було обговорено стан виконання заходів щодо підготовки енергоблоків №1 та №2 до роботи у понадпроектний термін, підвищення безпеки цих енергоблоків, а також оцінка впливу на навколишнє середовище. Тимчасово виконуючий обов’язки гендиректора ВП РАЕС Павло Ковтонюк поінформував присутніх про основні показники роботи станції, висвітлив питання виконання обсягу робіт, які здійснюються у рамках програми продовження строків експлуатації блоків ВВЕР-440. Він зазначив, що на блоці №1 у повному обсязі виконано 60 заходів Концепції підвищення безпеки, аналогічну програму на блоці №2 завершать у 2011 році. Позитивний досвід з продовження строків експлуатації блоків хочуть перейняти зарубіжні атомники, зокрема, чехи та французи.
Підбиваючи підсумки зустрічі, народний депутат України Володимир Скубенко зазначив, що учасники наради отримали вичерпні і кваліфіковані відповіді від фахівців РАЕС і цим зняли багато питань, які викликали хвилювання у громадськості. Народний депутат відзначив високу компетентність спеціалістів станції, їхню прихильність принципам культури безпеки, порядок і злагодженість робіт на станції.
 
Рівненська область.