Нещодавно на розширеному засіданні колегії Закарпатської облдержадміністрації за участю керівників міст і районів, начальників управлінь та відділів ОДА аналізували підсумки соціально-економічного розвитку області та виконання місцевих бюджетів за перший квартал поточного року.

Індекс виробництва промислової продукції збільшився на 28,8 відсотка
Голова облдержадміністрації Олександр Ледида насамперед відзначив, що за деякими показниками намітилися непогані тенденції до зростання. Приміром, щодо зростання промислового виробництва і чисельності населення Закарпаття посідає лідируючі позиції в країні.
Утім, як зазначив керівник краю, у загальноукраїнському рейтингу область посідає 21-ше місце серед 27 адміністративно-територіальних одиниць. Тому працювати є над чим.
Стосовно рейтингу районів і міст області, то порівняно із січнем—березнем 2009 року значно зміцнило свої позиції місто Чоп (з 18-го вийшло на 1-ше місце). Водночас значне погіршення допущено у місті Хуст (з 6-го на 16-те місце). А останні місця у загальній рейтинговій оцінці посідають Мукачеве та Ужгород.
За підсумками першого кварталу, індекс виробництва промислової продукції області порівняно з відповідним періодом минулого року збільшився на 28,8 відсотка. Зростання виробництва відбулося передусім на підприємствах: ЗАТ «Єврокар», ВАТ Мукачівський завод «Точприлад», ВАТ «Перечинський лісохімкомбінат», ТОВ «Інтерфіл». Значно, на 22 відсотки, збільшився розлив мінеральних вод. При цьому виробництво сільськогосподарської продукції цьогоріч зменшилося порівняно з минулим роком на 2,2 відсотка. За темпами валової продукції сільського господарства область посіла 22-ге місце в державі.
Водночас учасники наради констатували: у такій привабливій галузі, як туристична, цього року фіксувався спад. Так, протягом січня—лютого кількість туристів зменшилася майже наполовину. Відповідно зменшилися надходження до бюджетів від галузі — на 26 відсотків. У розвиток туристичних об’єктів було вкладено 1,2 млн. гривень.
До держбюджету надійшло на чверть більше коштів, ніж очікувалося
Начальник головного управління економіки ОДА Віктор Погорєлов констатував, що в першому кварталі в області спостерігалася тенденція до стабілізації цін. За січень—березень індекс інфляції на Закарпатті становив 3,9 відсотка, при цьому по Україні — 4,7. У загальнодержавній комплексній оцінці соціально-економічного розвитку область за цим показником посідає 3—5 місця.
Про результати виконання місцевих бюджетів області за перший квартал доповідав начальник головного фінансового управління облдержадміністрації Петро Лазар. Він відзначив, що бюджет-2010 наша область прийняла однією з перших в Україні. Впродовж першого кварталу до бюджетів усіх рівнів Закарпатської області надійшло податків та зборів у сумі 525,3 мільйона гривень, що на 15 відсотків більше відповідного періоду минулого року. До держбюджету надійшло 274,2 мільйона гривень, що на чверть більше, ніж очікувалося. А місцеві бюджети перевиконано майже на 10 відсотків.
На колегії йшлося й про земельні відносини, адже одним із резервів поповнення і місцевих, і державного бюджетів є продаж земель несільськогосподарського призначення. У першому кварталі від продажу землі до бюджетів надійшло 9,6 мільйона гривень. Середня вартість продажу одного квадратного метра землі становить 51 гривню. Петро Лазар закликав присутніх на зібранні керівників районів активізувати проведення грошової оцінки вартості землі. На 1 квітня її здійснено у 86 відсотків населених пунктів краю.
Порущувалося й питання соціального захисту та виплати заборгованості з зарплати. Як повідомив начальник головного управління праці та соціального захисту населення ОДА Віктор Мацола, у березні середня заробітна плата середньостатистичного закарпатця зросла на 5,4 відсотка — до 1690 гривень. Найбільше — понад 2000 гривень — отримують працівники банківських установ, а найменше — майже 900 — будівельники. Проте зарплата в області залишається нижчою від середньої по країні майже на 20 відсотків. За її рівнем Закарпаття посідає 15-те місце в державі.
Поліпшилася в першому кварталі ситуація на ринку праці. Так, на 1 квітня на обліку в державній службі зайнятості перебувало 12850 безробітних, що на 44 відсотки менше, ніж у відповідному періоді минулого року. З початку року було створено 6,3 тисячі нових робочих місць, при цьому 4,5 тисячі закарпатців роботу втратили.
Щодо заборгованості із зарплати, то нині краянам боргують 15,7 мільйона гривень. На деяких підприємствах її не виплачують по три-чотири місяці. Голова облдержадміністрації націлив присутніх на необхідність термінового вирішення цієї соціальної проблеми. Пропонувалося вжити рішучих заходів — аж до арешту рахунків і майна підприємств-боржників.
Запроваджується атестація закладів оздоровлення та відпочинку дітей
Про підготовку до літнього оздоровлення школярів учасників колегії інформував начальник управління у справах молоді та спорту ОДА Ярослав Свида. Планується, що в 551 закладах краю відпочиватимуть 71 тисяча 400 дітей. Це трохи більше половини всіх учнів краю. На оздоровлення планується виділити 11,2 мільйона гривень, що на 3,2 мільйона більше, ніж минулоріч. Серед урядових нововведень — запровадження державної атестації закладів оздоровлення та відпочинку дітей. Це дасть змогу уникнути ситуацій, подібних до тієї, що сталася минулого літа в санаторії «Перлина Карпат» — масового отруєння дітей.
Під час колегії О. Ледида дав доручення активізувати роботу з будівництва спортмайданчиків для молоді. Керівництво районів найближчим часом має дати пропозиції щодо виділення землі та початку робіт з облаштування майданчиків. Більшість з них пропонуються встановлювати у гірських районах.
Підсумовуючи результати роботи колегії, голова облдержадміністрації зазначив: є чимало проблемних питань, які вертикаль влади має вирішити найближчим часом. Йдеться про відновлення сприятливого режиму для підприємств з іноземними інвестиціями, повернення їм податку на додану вартість тощо.
— Вимоги, поставлені Президентом Віктором Януковичем, високі, адже необхідно поліпшувати життя людей, запроваджувати нові соціальні стандарти, відновлювати економіку, — констатував керівник краю. — Основне завдання, яке ставиться перед нами, — залучення нових інвестицій, створення нових робочих місць, активізації туристичної галузі. Це ті кроки, за якими люди оцінюватимуть ефективність діяльності влади.
Владислав МИКИТА, Василь НИТКА.
Ужгород.