Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у п’ятницю у рамках Європейської конференції голів парламентів провів низку зустрічей з очільниками парламентів європейських країн.
Зокрема, під час зустрічі з Президентом палати представників Республіки Кіпр Маріосом Карояном (на знімку) Голова Верховної Ради України запросив його відвідати Україну з офіційним візитом, висловивши впевненість, що зустрічі, які відбудуться під час візиту, сприятимуть поглибленню двосторонніх відносин, в яких велику роль, за словами В. Литвина, «має відігравати народна дипломатія».
М. Кароян, у свою чергу, високо оцінив українсько-кіпрські відносини, зазначивши, що рамки співпраці можна та потрібно розширювати. Президент палати представників також наголосив на плідному двосторонньому співробітництві на міжнародному рівні та підкреслив, що представники його країни підтримують Україну на всіх парламентських форумах, просуваючи її інтереси на міжнародному рівні.
У цьому контексті сторони досягли домовленості про необхідність активізації роботи парламентських груп дружби, які, на думку В. Литвина і М. Карояна, мають спілкуватися частіше й ефективніше.
М. Кароян також висловив сподівання, що Україна, яка є важливою і впливовою європейською державою, й надалі докладатиме зусиль до підтримки безпеки і стабільності в регіоні.
Голова Верховної Ради України погодився з необхідністю надання двостороннім відносинам системного характеру, зауваживши на важливості ролі парламентів у цьому процесі. На його думку, законодавчі органи наших держав мають спонукати виконавчу владу до активніших дій щодо поглиблення українсько-кіпрських взаємин.
В. Литвин звернув увагу на те, що українські бізнесмени інвестували в економіку Кіпру 6 млрд. доларів, у той час як представники бізнесу Кіпру інвестували в українську економіку 8 млрд. доларів, наголосивши в цьому контексті на необхідності розробки і підписання угоди про запобігання подвійному оподаткуванню і взаємному захисту інвестицій.
Керівник парламенту також зазначив, що Україна розраховує на підтримку її євроінтеграційних прагнень з боку Кіпру, зокрема, у питаннях підписання угод про асоціацію, зону вільної торгівлі, а також щодо лібералізації візового режиму. При цьому В. Литвин висловив думку, що на нинішньому етапі, поки не розв’язано проблему візового режиму, варто було б спростити візові взаємини з Кіпром, принаймні у літній період, що, на його думку, сприяло б взаємному розвиткові туризму.
Президент палати представників запевнив, що його країна підтримуватиме євроінтеграційні прагнення України, зазначивши, що «ми не зраджуємо своїх друзів і союзників».
Голова Верховної Ради також висловився за якнайшвидше розв’язання так званого «кіпрського питання» на основі міжнародного права.
В. Литвин подякував за високий рівень організації конференції голів парламентів та висловив переконання, що вона матиме вагоме міжнародне звучання, оскільки питання, які обговорюють її учасники, «визначатимуть обличчя людської спільноти сьогодні і на перспективу».
Під час зустрічі з Головою палати депутатів парламенту Італійської Республіки Джанфранко Фіні В. Литвин наголосив на необхідності виведення двосторонніх стосунків на якісно новий рівень.
У свою чергу, Дж. Фіні зазначив, що сьогодні ситуація для поглиблення співробітництва «сприятлива як ніколи».
Голова палати депутатів заявив, що для італійських інституцій, як державних, так і громадських, дедалі вагомішого значення набуває співпраця з Україною, враховуючи розширення та активізацію української громади в Італії. «Це громада, яка не створює проблем, і її представники дуже просто знаходять своє місце в італійському суспільстві, — сказав Дж. Фіні. — Українська громада в Італії може відігравати роль посередника у питаннях розвитку та поглиблення наших відносин, й італійські інституції не мають відставати від неї».
В. Литвин висловив вдячність Дж. Фіні за особливу позицію та роль в обстоюванні прав українських емігрантів в Італії, висловивши думку про доцільність обговорення питання про підписання відповідної двосторонньої угоди.
Під час обговорення питання євроінтеграційних перспектив України В. Литвин наголосив, що Україна «має проголосити своїм гаслом зосередження на внутрішніх реформах». Це, вважає керівник парламенту, дозволить розвивати конструктивні стосунки з Євросоюзом. «Проблеми між Україною та ЄС полягають у площині розв’язання внутрішніх проблем нашої країни», — підкреслив він.
Голова палати депутатів підтримав цю думку, зазначивши, що Італія, як країна—засновниця ЄС, впевнена, що така велика держава, як Україна, має всі підстави для тісного і потужного співробітництва з Євросоюзом.
В. Литвин запросив Дж. Фіні відвідати Україну з офіційним візитом, висловивши сподівання, що візит сприятиме «якісному прориву у наших відносинах».
Під час зустрічі з Маршалком Сенату Республіки Польща Богданом Борусевичем В. Литвин висловив переконання щодо незмінності курсу Польщі як провідника інтересів України в євроструктурах.
В Україні, зазначив керівник парламенту, відбулася політична стабілізація та розпочалися радикальні економічні реформи. «При проведенні активних економічних реформ вкрай важливо зберегти ті надбання, які є у сфері свободи слова, демократії, прав і свобод людини, і, разом з тим, привнести демократію і свободу в економіку, — сказав В. Литвин. — Я розраховую, що нам вдасться досягти такої рівноваги».
Сторони обговорили питання щодо співпраці у процесі підготовки до чемпіонату ЄВРО-2012. В. Литвин зазначив, що якісне і своєчасне виконання Україною своїх зобов’язань є справою честі для нашої держави, і запевнив, що всі необхідні підготовчі роботи будуть проведені у визначені терміни. Голова Верховної Ради України також висловив впевненість, що ЄВРО-2012 стане тією подією, яка ще більше поєднає наші країни.
Під час зустрічі В. Литвина із заступником Голови Сейму Литовської Республіки Чесловасом Юршенасом було обговорено питання щодо активізації двосторонніх відносин і їхньої парламентської складової.
Сторони обговорили дату проведення тристоронньої українсько-польсько-литовської парламентської асамблеї, яка мала відбутися в першому півріччі цього року у Вільнюсі, але з огляду на трагічні події у Польщі заплановані раніше терміни її проведення було перенесено.
В. Литвин і Ч. Юршенас вирішили запропонувати польським колегам провести цей захід у вересні або жовтні ц. р.
Голова Верховної Ради України також провів зустріч з Головою парламенту Естонської Республіки Ене Ергмою.
Програмою візиту також передбачені зустрічі Голови Верховної Ради України з Президентом Парламентської асамблеї Ради Європи Мевлютом Чавушоглу, з Головою палати лордів парламенту Сполученого Королівства баронесою Хелен Хейман, з Головою парламенту Словенії Паволом Гантаром.
Прес-служба Верховної Ради України.
Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.