У середу уряд розглянув проекти Податкового та Бюджетного кодексів. Прем’єр-міністр Микола Азаров звернувся з проханням до народних обранців розглянути і затвердити їх до завершення роботи нинішньої сесії, щоб вони набрали чинності вже цього року. Мета —бюджет наступного року затвердити на новій податковій базі.

У свою чергу Голова Верховної Ради Володимир Литвин висловив думку, що цим законопроектам парламентарії приділять першочергову увагу і вчасно приймуть їх.

Окрім того, стали відомі деякі деталі майбутньої пенсійної реформи. Планується поступово підняти вік для виходу на відпочинок. І почнуть його піднімати у першу чергу для жінок. Водночас буде підвищений поріг для виходу на заслужений відпочинок і працівникам інших сфер суспільного життя — військовослужбовцям, представникам силових структур, льотчикам та іншим. Планується переглянути і список пільговиків, які мають право на пенсію за шкідливий характер робіт.

Однак це поки що — проект. А якою буде його доля, стане зрозуміло, коли він опиниться у стінах парламенту. Не впевнений, що він не викличе суперечок навіть у лавах коаліції. Як і низка інших реформ, запланованих Президентом України. Зокрема, земельна, якою планується ввести в країні ринок землі.

Можливо, саме тому нині вщухли розмови про місцеві вибори, які глава держави пропонував провести 31 жовтня цього року. Натомість політики заговорили про можливість дочасних парламентських виборів наступного року водночас із місцевими. Першим таку думку висловив Голова Верховної Ради Володимир Литвин під час робочої поїздки у Сумську область.

У середу розмову на цю ж таки тему продовжив і його заступник — бютівець Микола Томенко.

З цього можна дійти висновку, що доля реформ може залишитися невизначеною до весни наступного року. Тим більше, що Міжнародний валютний фонд продовжує наполягати не тільки на їх проведенні, а й на першочерговому піднятті ціни на газ та тарифів на житлово-комунальні послуги і не хоче йти на поступки. Про непростий хід переговорів з цією міжнародною інституцією свідчить заява віце-прем’єра Сергія Тігіпка, який днями заявив, що з МВФ обов’язково треба домовитися до початку осені.

Це продиктовано тим, що деякі аналітики прогнозують нову хвилю економічної кризи, яка може розпочатися восени. Тим більше аналітики уже фіксують падіння попиту на головний експортний продукт країни — металургійну продукцію. А ще — падіння ціни на нафту.

Отож, щоб убезпечити країну від потрясінь, уряд Миколи Азарова і намагається залучити в Україну якомога більше коштів. Днями кредит Україні надала Росія — у розмірі 2 мільярди доларів. Щоправда, політики стверджують, що для покриття дефіциту бюджету, а урядовці це заперечують.

У четвер Голова Верховної Ради Володимир Литвин, як і рекомендував Комітет з питань Регламенту, депутатської діяльності і етики, повернув у Генеральну прокуратуру подання про позбавлення недоторканності   народних обранців Андрія Парубія та Юрія Гримчака. Водночас Печерський суд Києва переніс розгляд їхньої скарги на рішення Генпрокуратури порушити кримінальну справу проти цих парламентаріїв на 17 червня.

Впала в очі й інформація про те, що на життя Віктора Януковича готувався замах. Спершу про це сказав він сам на прес-конференції, а у п’ятницю про це надрукувала газета, яка вважається пов’язаною з народним депутатом від Партії регіонів Ринатом Ахметовим. До речі, днями експерти оцінили його статки у 17 з лишком мільярдів доларів.

Власне, можна спрогнозувати, що не менш насиченим подіями буде і наступний тиждень.