У Чернігові, на Валу, відкрився Музей сучасного мистецтва
Картини відомих художників Василя Лопати, Анатолія Гайдамаки, Феодосія Гуменюка, Віктора Сидоренка, Ольги Петрової, Леоніда Бернада, Олександра Дубовика, Ольги Соловйової, Зої Лерман відтепер можна побачити в Музеї сучасного мистецтва, що відкрився в Чернігові. Це четверте місто в Україні, яке може похвалитися подібним зібранням.
Створенню нового музею передувала 15-літня робота. Це була давня мрія директора галереї «Пласт-Арт» Бориса Дєдова. За традицією, художники дарували свої картини після виставок, пленерів. Поряд з картинами видатних українських митців — роботи майстрів з Польщі, Росії, Білорусі, Швеції, а також полотна чернігівців, у тому числі — талановитої молоді. Експозиція розташована в семи відремонтованих залах, це майже 800 квадратних метрів. Загалом у фондах Чернігівського МОМА (Museum of Мodern Arts) — близько 500 картин 75 майстрів. Побачити їх можна безплатно.
За словам керівника галереї «Пласт-Арт» і фундатора музею Бориса Дєдова, колекція є власністю громадської організації з такою ж назвою. Родзинкою експозиції можна вважати зібрання ескізів монументальних творів періоду 60-х — поч. 90-х років ХХ століття. Це ескізи розписів, вітражів, керамічних панно. Б. Дєдов пояснює: «Картина, яку можна поставити в запасник, — це одне, а розпис на стіні, який житиме упродовж століть, — зовсім інше. Навряд, чи в якомусь музеї України є подібна колекція». Ще одна родзинка — колекція реалістичного мистецтва.
Наступний крок чернігівців — створити на стародавньому Валу Арт-майдан на зразок Андріївського узвозу в Києві. Цей проект не потребує значних коштів, але надасть можливість талановитим молодим людям, майстрам народної творчості і навіть пенсіонерам виставляти та продавати в історичному серці міста різноманітну художньо-сувенірну продукцію. Цю ідею вже підтримав міський голова Олександр Соколов, котрий був на відкритті музею.
Фото автора.