З 1998 року в Україні діє програма «Підтримки індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім». За цей час було надано кредитів (під 3 відсотки річних!!!) 62 тисячам сільських сімей на суму 664 млн. грн. Завдяки цьому введено в дію більше 1 млн. 150 тис. кв. м. житла і газифіковано 55 тис. сільських садиб.
Підтримка програми фінансуванням з державного бюджету має великий стимулюючий ефект для залучення інвестицій у розвиток сільських територій. Так, на гривню кредитних коштів держбюджету спрямовується ще 1,5—2 гривні за рахунок коштів місцевих бюджетів, інших джерел фінансування та коштів населення, при цьому обсяги введення в дію основних фондів перевищують в 
2—3 рази суму наданих кредитів. Однак забезпечення кредитними коштами сільських забудовників становить лише  17 відсотків.
У проекті державного бюджету на 2010 рік, поданому до Верховної Ради урядом Ю. Тимошенко, передбачалось із загального обсягу Стабілізаційного фонду для агропромислового комплексу 150 млн. грн. на «Державне пільгове кредитування індивідуальних сільських забудовників», а також 40 млн. грн. із спеціального фонду, тобто за рахунок повернення раніше наданих кредитів. Проте в Законі «Про Державний бюджет на 2010 рік», прийнятому парламентом за пропозицією уряду М. Азарова, затверджено на цю програму лише 40 млн. грн. спеціального фонду.
Незважаючи на те, що у Стабілізаційному фонді державного бюджету для агропромислового комплексу затверджено 3,033 млрд. грн., Мінагрополітики при розподілі цього обсягу коштів не передбачило жодної копійки для бюджетної програми «Надання державних пільгових кредитів індивідуальним сільським забудовникам». Це призведе до згортання програми «Власний дім», яка сьогодні є єдиним джерелом поліпшення соціально-побутових умов селян. Де ж обіцяна нинішньою владою підтримка сільського населення?
Олег ЛЯШКО, народний депутат України.