Головне управління захисту навколишнього природного середовища у Херсонській області провело розслідування причин масової загибелі риби. У травні у річці Вірьовчина, що протікає на околицях обласного центру, було зафіксовано масовий мор риби. З’ясувалося, що причиною екологічного лиха стало несанкціоноване скидання у річку фекальних мас. Експерти провели хімічний аналіз річкової води й були приголомшені результатами. Вміст нітратів, приміром, перевищує норми гранично допустимої концентрації в 124 рази, вміст фосфатів перевищив норму у 7,9 разу, нітрату амонію — у 2,8 разу. А вміст бактеріологічних збудників перевищує нормативні показники у 20 разів.
Населення, що проживає вздовж ріки Вірьовчина, а це — Комсомольський район Херсона, села Степанівка та Чорнобаївка, опинилися в екологічній небезпеці. А зважаючи на те, що річка Вірьовчина через річку Кошова сполучається із Дніпром, не виключено, що отрута потрапляє в головну водну артерію України.
Медики пропонують провести повне медобстеження населення, котре проживає у басейні річки Вірьовчина, а також перевірити домашню худобу, що одержує водопій з ріки.
Вл. інф.