Наміри нової влади дуже серйозні й небезпечні для освіти і науки. Про це заявив на прес-конференції голова Комітету з питань науки і освіти Володимир Полохало. Він вважає, що урядові бракує професійності і компетентності в цьому питанні. Говорячи про програму економічних реформ на 2010-2014, він зазначив: не можна відривати освіту від науки та інновацій.
Парламентарій розповів, що на загальних зборах Національної академії наук України Прем’єр-міністр Микола Азаров наголосив: спочатку економіка, а потім наука. За словами народного обранця, в цьому році встановлено дуже сумний рекорд видатків на науку — 0,43 відсотка від ВВП. Це найменший показник серед усіх європейських країн. Володимир Полохало підкреслив, що в усьому світі економіка розвивається, стає технологічною і конкурентоспроможною завдяки запровадженню наукових розробок та інноваціям. В нашій країні, згідно з офіційною статистикою, тільки вісім відсотків власників промисловості запроваджують інновації. З огляду на це глава профільного комітету порадив прем’єрові взяти до уваги рекомендації парламентських слухань, світовий досвід і опанувати стратегію для нової економіки.
Водночас народний депутат від Партії регіонів Максим Луцький розповів, що нині новий уряд відновлює все те, що було знищено попереднім. «Відновлюється практика, яку підтримують усі ректори вищих навчальних закладів щодо поновлення системи доуніверситетської підготовки», — зазначив народний обранець. Окрім того, за його словами, потрібно проводити навчання для іноземців не тільки українською, а й російською та іншими мовами. Тому що кількість іноземних громадян, які навчаються в нашій країні, це є і якість освіти, і надходження коштів до бюджету. Отож кількість іноземних студентів буде збільшено. Максим Луцький підкреслив, що нині влада займається виключно питаннями підняття авторитету країни. За словами народного депутата, ректорський корпус підтримує всі реформи, які проводить Міністерство освіти і науки. «Сподіваюсь на співпрацю і з опозицією», — сказав парламентарій.