Опозиція наполягає на отриманні висновку Венеціанської комісії щодо пакету законопроектів про судову реформу, внесених Президентом Януковичем, та розроблятиме альтернативний законопроект про судоустрій і статус суддів. 
Про це заявила на вчорашньому засіданні опозиційного уряду лідер об’єднаної опозиції Юлія Тимошенко. За її словами, суть судової реформи, запропонованої Януковичем, — це «технологічне підпорядкування всієї судової системи одній людині — Президентові». На думку Тимошенко, низка положень про судоустрій і статус суддів, ухвалених парламентом у першому читанні, суперечить Конституції. Це, зокрема, право Вищої ради юстиції призначати голів судів та затребувати судові справи, у тому числі й ті, щодо яких не завершено провадження. Це, на її думку, обмежить незалежність суддів і ставитиме їх під повний контроль з боку влади. Опозиція також не згодна з тим, що в законопроекті не передбачено чіткі критерії звільнення суддів з посад.
Опозиційний уряд пропонує ухвалити наступного пленарного тижня проект постанови Верховної Ради про звернення до Венеціанської комісії щодо законопроекту про судову реформу (проект Віктора Швеця) і відкласти розгляд цього документу до отримання висновку комісії. Опозиційний уряд вирішив створити робочу групу з підготовки судово-правової реформи та розробки альтернативного законопроекту про судоустрій у складі: Роман Зварич (голова), Олена Шустік, Юрій Кармазін, Сергій Власенко, Геннадій Москаль. Якщо ж ці кроки не принесуть бажаного результату і президентський законопроект про судову реформу буде ухвалено в цілому, опозиція пообіцяла звернутися до Конституційного Суду щодо визнання положень закону неконституційними.
Наступного пленарного тижня опозиція також ініціюватиме розгляд проекту постанови Верховної Ради «Про утворення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питання розслідування законності укладення урядом України угоди з американською юридичною компанією «Trout Cacherіs, PLLC» про проведення аудиту фінансово-економічної діяльності органів державної влади України у 2008-2009 роках та в першому кварталі 2010 року». А також проект постанови про звільнення з посади міністра внутрішніх справ України А. Могильова (проект Б. Тарасюка, В. Коваля та О. Чорноволенка) —  як сказано в постанові опозиційного уряду, у зв’язку з «поступовим перетворенням Міністерства внутрішніх справ на репресивну машину з обслуговування інтересів влади, а не народу». Опозиційний уряд також вирішив внести до парламенту законопроект «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України», розроблений попереднім урядом Ю. Тимошенко.