У міському бюджеті виділено близько мільйона гривень на початок реставрації Тернопільського замку. Тільки на зовнішні роботи потрібно до шести мільйонів гривень. Передбачається, що процес триватиме від трьох до п’яти років залежно від того, як виділятимуться кошти.
У головному архіві стародавніх актів у Варшаві зберігся документ про те, що 15 квітня (за старим стилем) 1540 року у Кракові (тодішній столиці Польського королівства) великий коронний гетьман граф Ян з Тарнова отримав привілей на право заснування містечка-фортеці у місцевості Сопільче, що було розташоване на березі річки Серет у Трембовельському повіті Галицької землі Руського воєводства. Навколо замку, що будувався 26 років, інтенсивно розвивалося місто, яке отримало назву Тарнопіль. Тернополем воно стало вже після Другої світової війни. Цього року і місто, і замок святкуватимуть своє 470-річчя.
— Головне — ліквідувати аварійний стан будівлі, — вважає начальник відділу містобудування, охорони пам’яток та нагляду за будівництвом управління містобудування та архітектури ОДА Ярослав Пелехатий. — А вже після цього розпочати власне реставраційні роботи.
Стіни замку серйозно пошкоджені, будівлю треба розкрити від дерев, що корінням руйнують фундамент, зробити гідроізоляцію, відкрити два ряди бійниць, які нині закриває розміщене біля підніжжя кафе. Київські науковці, які досліджували штукатурку, дійшли висновку, що слід застосовувати вапняний розчин, а не цементний. Вони розробили технологію його виготовлення. Про внутрішню реставрацію пам’ятки середньовіччя наразі не йдеться. Спершу треба переселити спортивну школу олімпійського резерву з греко-римської боротьби, громадські організації, які тут прописані. Одне слово, потрібні чималі кошти для того, щоб замок, як це було колись, слугував для прийому високих гостей, делегацій та інших урочистих заходів. Але головне — початок зроблено.