Якби не ці шістнадцятирічні хлопці, загинула б ціла родина — троє дівчаток 7, 8 років і 6 місяців, їхні батьки, рідний дядько й старенька бабуся.
Випускники неповної середньої школи села Комишуваха Попаснянського району Луганської області брати Денис і Дмитро Бабаєви, Святослав Лістратенко, Олексій Овчаренко, Володимир Губенко й ще два їхні товариші — учень багатопрофільної гімназії Андрій Борщов і студент медучилища Роман Бурнов вийшли з дискотеки, яка була в сільському клубі, щоб освіжитися. Першими тривожну заграву на тлі чорного неба побачили Денис Бабаєв і Роман Бурнов. Не роздумуючи, хлопці побігли до палаючого будинку.
Денис розбив вікно й заліз усередину. Було темно і страшно, від диму текли сльози. Здавалося, що зараз на голову впаде стеля, і вибратися звідси буде неможливо. Але потім подумав про дітей і... натягнув футболку на обличчя й пішов на плач. Знайшов Олену, Валю й маленьку Віру. Коли на місце події прибігли Дмитро Бабаєв і Олександр Овчаренко, Денис уже витягнув усіх дітей.
— Ми залізли у вікна й допомогли вибратися дорослим, інші хлопці приймали їх на вулиці, — розповідає Дмитро. — А поруч стояли люди й усе це знімали на мобільні телефони, відеокамери, просто проходили мимо. Ніхто і кроку не зробив, щоб допомогти. Навіть не здогадався одразу викликати пожежників.
Четверо дорослих — 72-літня бабуся, її 45-річний син, який напередодні приїхав у гості з Києва, 29-річна онука та її 51-літній співмешканець стояли й у глибокому розпачі дивилися, як перетворюється на попіл їхній будинок.
Пожежники боролися з полум’ям майже 16 годин, у результаті чого все-таки вдалося перепинити шлях вогню до єдиного в селі магазину й сусіднього житлового будинку. На місці садиби залишилися руїни. Щодня сюди приходить бабуся з худенькою дівчинкою. Це колишня господарка разом із правнучкою Оленою намагаються знайти якусь уцілілу річ під шаром попелу й купою уламків. По щоках баби Каті котяться сльози, а дівчинка з дитячою безпосередністю розповідає про події тієї ночі:
— Ми з бабусею й сестричкою дивилися кіно, як раптом погасло світло, і хтось як затарабанить у вікно! Бабуся почала кричати, а мама з дядьком Володею побігли до дверей, але двері вже горіли. Ми гасили вогонь водою із відер, а він ще більше розпалювався. Мене Денис витяг, а Валя думала, що її крадуть, і дуже пручалася. 
«Доведеться під парканом помирати, — плаче бабуся, — підпалив нас хтось».
Але начальник СДПЧ-51 з охорони міста Попасна майор служби цивільного захисту Геннадій Лихобабин про причину пожежі іншої думки. Відомо, що того вечора вся родина до пізньої ночі святкувала приїзд родича з Києва, скріплюючи радість зустрічі великою кількістю спиртних напоїв. Усі, крім бабусі, курили у дворі, сидячи на старому дивані. Найімовірніше, чийсь недбало кинутий недопалок і спричинив пожежу, яка залишила родину без даху над головою.
Луганськ.
На знімку: брати Денис і Дмитро Бабаєви із врятованими сестричками.
Фото прес-служби МНС у Луганській області.