Один мільярд двісті мільйонів гривень витратили аграрії Вінниччини на проведення весняно-польових робіт. З них тільки 140 мільйонів гривень становлять банківські кредити, решта — власні обігові кошти сільгосппідприємств та фермерських господарств. Цей факт фахівці називають позитивним. Хоча насправді гроші не позичали тому, що банки вимагають дуже високі відсотки. Тому частина господарств витратила, як-то кажуть, останню гривню. Обійтися без позички під час жнив уже не зможуть навіть сильні господарства. Кошти потрібні насамперед на придбання нової техніки. Втім, поки що господарники звертаються не до банків, а до... сусідів.
— Нині господарства укладають угоди з сусідніми областями про залучення до жнивних робіт сучасної техніки, — каже заступник голови Вінницької облдержадміністрації Василь Черній. — Плануємо позичити приблизно п’ятсот комбайнів, бо наш парк дуже застарілий.
Позичатимуть техніку і серед своїх, у тих, кому вже вдалося придбати нові комбайни. Зернових до збирання в регіоні мають більше, ніж торік. У структурі посівних площ переважають озима пшениця, кукурудза та соя. За прогнозами фахівців, жнива цього року розпочнуться раніше звичного часу. Пояснюють це тим, що сума ефективних температур у середньому по регіону на початку червня була така сама, як у Криму. Зернових ранніх і пізніх культур планують зібрати не менше 2,5 мільйона тонн.