9 червня 2010 року після тяжкої тривалої хвороби на 54-му році пішов із життя народний депутат України третього і четвертого скликань, заступник Голови Верховної Ради України четвертого скликання, депутат Київської міської ради ЗІНЧЕНКО Олександр Олексійович.
Без яскравої постаті Олександра Олексійовича Зінченка важко уявити сучасне українське суспільство. Прийшовши до великої політики у середині 1990-х, уже маючи за плечима вагомий досвід ефективної організаторської роботи на керівних посадах в комсомолі, засобах масової інформації, Олександр Олексійович був одним з тих, хто завдяки своїй енергії, інтелекту та молодецькому запалу приніс на вищі щаблі державної влади нові традиції, основані на принципах демократії та професійного підходу до вирішення злободенних, життєво важливих для країни питань.
У розквіті літ відійшла у вічність непересічна особистість, принципова, високопорядна людина, справжній патріот Української держави.
Світла пам’ять про Олександра Олексійовича Зінченка завжди житиме в наших вдячних серцях.
Голова Верховної Ради України Володимир ЛИТВИН;
Перший заступник Голови  Верховної Ради України Адам МАРТИНЮК;
заступник Голови Верховної Ради України Микола ТОМЕНКО;
керівник апарату  Верховної Ради України Валентин ЗАЙЧУК.
 
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин надіслав телеграму співчуття рідним та близьким Олександра Зінченка у зв`язку з його смертю.
«З глибоким сумом сприйняв звістку про передчасну смерть Олександра Олексійовича Зінченка.
Відійшла у вічність людина, яка смисл і сенс свого життя бачила в жертовному служінні рідному народові, своїй Вітчизні. Усім своїм яскравим життям як патріот, громадянин, державний діяч й істинний демократ він утверджував світлі гуманістичні цінності, високі ідеали добра, правди, справедливості. Олександр Олексійович уособлював кращі риси державної й ділової еліти нашої країни — чесність, самовідданість, принциповість, мудрість, доброту, благородність.
Втрата наша непоправна, скорбота безмірна.
Низько схиляємо голови в глибокій повазі і тузі перед вічною пам’яттю незабутнього Олександра Олексійовича.
Світлий образ його назавжди збережеться в наших серцях.
Вічна йому пам’ять.
Прийміть мої найщиріші співчуття у вашому горі», —  йдеться у телеграмі.
 
Народні депутати України — члени фракції «Блок Юлії Тимошенко» у Верховній Раді України висловлюють щирі співчуття рідним та близьким народного депутата України 3-го та 4-го скликань, депутата Київської міської ради від БЮТ
ЗІНЧЕНКА Олександра Олексійовича
у зв’язку з його передчасною смертю.
 
Болем у наших серцях відгукнулася звістка про передчасну смерть народного депутата ІІІ та ІV скликань, колишнього голови Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації, відомого громадського діяча й талановитого телевізійного менеджера
Олександра Олексійовича ЗІНЧЕНКА.
Поділяємо гіркоту непоправної втрати з колегами та друзями Олександра і висловлюємо свої щирі співчуття родині і близьким покійного.
Народні депутати — члени Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації та колектив секретаріату комітету.
 
Із почуттям глибокої скорботи я сприйняв звістку про передчасну смерть Олександра Зінченка.
Я вдячний долі, яка подарувала мені можливість знати цю непересічну особистість, видатного громадянина своєї країни, справжнього патріота української землі.
Висловлюю щирі співчуття рідним і близьким Олександра Олексійовича. Поділяю ваше горе та смуток від непоправної втрати.
Пам'ять про Олександра Зінченка завжди буде жити в наших серцях. Хай земля йому буде пухом.