Споживчі ціни у травні впали ще на 0,6 відсотка порівняно з квітнем. Отже, за 5 місяців інфляція становила 3,7 відсотка проти 4,4 — за січень—квітень.
Дефляція за підсумками перших п’яти місяців — явище в українській економіці феноменальне. У травні споживчі ціни падали на 0,3 відсотка лише 2002 року. Держкомстат повідомив, що феномен стався здебільшого через падіння цін на продукти харчування та безалкогольні напої (1,4 відсотка). Найістотніше подешевшали яйця, тваринні жири, молоко, цукор і масло. Дорожчими стали куряче м’ясо, риба, фрукти, хліб, макаронні вироби, алкогольні напої. На 0,1 і 0,2 відсотка подорожчали відповідно одяг і житлово-комунальні послуги.
Споживча дефляція травня, як на мене, це — наслідок сезонного зниження цін на молочну продукцію, стабільності курсу гривні й повільного відновлення споживчого попиту. При цьому, зазначте, зниження споживчих цін відбувається на тлі прискореного зростання цін виробників продукції, почасти — й на продукти харчування (у виробництві м’яса та м’ясопродуктів, макаронних виробів, напоїв тощо). На тлі зростання тарифів у виробництві та розподілу електроенергії, газу та води — більш як на 8 відсотків. Отже, якщо дефляційний феномен захопить літній період, це може негативно вплинути на виробничу діяльність і доходну частину держбюджету. З другого боку, низка цілком виразних чинників — зростання різниці в динаміці споживчих і промислових цін, очікуване підвищення заробітних плат і пенсій, відновлення девальваційних очікувань на міжбанківському ринку тощо — дає підстави експертам прогнозувати інфляційні сплески у другому півріччі.
Попри це п’ятимісячний ціновий індикатор свідчить про зниження річного виміру інфляції до 8,5 відсотка, що нижче і облікової ставки Нацбанку, і ставки рефінансування. Отож — це добрий сигнал для банкірів, щоб знизити ставки за кредитами, чого дуже очікує і реальний сектор економіки, і малий та середній бізнес. І добра нагода для уряду — позмагатися за більш поміркований рівень річної інфляції. Адже, якщо урожай цього року виявиться задовільний, то це також знизить тиск на споживчі ціни. Нагадаю, у держбюджеті уряд передбачав зростання споживчих цін на 13 відсотків.