«Підвищення соціальних виплат проводитимуть у п’ять етапів»
Оскільки цьогорічний держбюджет розроблявся та ухвалювався у дуже швидкому темпі, то реальна можливість для аналізу його соціальної складової з’явилася лише після того, як люди отримали перші виплати. У зв’язку з цим нагадаємо, що після оприлюднення головного фінансового документа держави Прем’єр-міністр Микола Азаров зазначив, що хоч би як важко було, та уряд виконає норму, котра набула чинності з травня цього року, про підвищення пенсій та зарплат у бюджетній сфері для тих, чиї доходи були нижчі за прожитковий мінімум. «Уперше за 2 роки держава підвищує пенсії і зарплати мільйонам своїх громадян», — наголосив він. Крім того уряд схвалив постанову, котра визначає порядок перерахунку та підвищення пенсій, довічного грошового утримання, державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам та інвалідам. При цьому дана постанова передбачає, що перерахунок має здійснюватися з 1 січня 2010 року та що у травні ця доплата нараховується за січень і лютий, а в червні — за березень і квітень. За словами прем’єра, доплату отримають понад 9,5 мільйона пенсіонерів та близько 1,5 мільйона громадян, яким передбачена державна допомога і компенсація, та що для забезпечення таких виплат додатково виділено 4,4 мільярда гривень.
Згодом віце-прем’єр-міністр Володимир Семиноженко, коментуючи урядові рішення, уточнив, що у нинішньому році мінімальна зарплата зросте на 38 відсотків, мінімальна пенсія — на 28, прожитковий мінімум для працюючих на 24 та для непрацюючих — на 28 відсотків. При цьому він зауважив, що уряд ухвалив постанову про підвищення посадового окладу (тарифної сітки) для першого тарифного розряду Єдиної тарифної сітки з 1 січня та з 1 квітня 2010 року. «3,5 мільйона бюджетників протягом найближчих двох місяців отримають близько 1,8 мільярда гривень», — додав він. Що стосується пенсій та соціальних виплат, то, за словами В. Семиноженка, їх підвищення проводитиметься у п’ять етапів та що внаслідок цього близько 10 мільйонів пенсіонерів доотримають 3,8 мільярда гривень. Ця ж постанова передбачає виплату недоотриманої у січні—квітні 2010 року суми державної соціальної допомоги на догляд за дитиною чи допомоги дітям-сиротам. Приміром, якщо йдеться про допомогу з догляду за дитиною, то на дітей до трьох років доплата у травні за січень і лютий становитиме 250 гривень, у червні за березень і квітень — 255 гривень, а на дітей до шести років сума доплати у травні становитиме 492 гривні та в червні — 516 гривень. Таку оптимістичну картину на тему соціальної політики намалювали представники влади.
Недоотримють по 300—600 гривень
Натомість картина, змальована представниками опозиції, не така райдужна. Зокрема, міністр праці та соціальної політики опозиційного уряду народний депутат Андрій Павловський вважає, що держбюджет 2010 року є бюджетом соціального обману та брехні, оскільки він не передбачає виконання жодної із соціальних обіцянок кандидата у Президенти Віктора Януковича. Ось як він оцінює вимоги законодавства та реальну соціальну політику влади. 
— Справді, нинішній уряд дуже активно пропагує начебто соціальну спрямованість бюджету на 2010 рік, та, проаналізувавши все детально, з’ясуємо, що людям дали лише невеличку кісточку, якщо порівнювати з обіцяним перед виборами або з тим, що люди мали б отримати згідно з чинним законодавством. Наприклад, згідно із законом про оплату праці зарплата працівника першого тарифного розряду єдиної тарифної сітки має бути не менша від розміру мінімальної заробітної плати, тобто 884 гривень, проте з 1 січня зарплата першого тарифного розряду — лише 567 гривень. Відчуваєте різницю? Більш як у 300 гривень. Оці 300 гривень уряд Азарова не доплачує працівникам бюджетної сфери, а вчителям та лікарям взагалі недоплачується по 500—600 гривень. Крім того, цими діями нинішня влада знову повертає нас у часи зрівнялівки, адже, як бачимо, держбюджет-2010 фактично руйнує принцип оплати праці працівників бюджетної сфери на основі Єдиної тарифної сітки. Тобто знову матимуть місце значні диспропорції в оплаті праці бюджетників, за яких, наприклад, зарплата вчителя чи медсестри буде на рівні технічних працівників першого розряду — прибиральника, диспетчера чи техніка. І при цьому уряд з великим пафосом заявляє, що протягом року п’ять разів підвищуватиме зарплати, доки вони не сягнуть мінімального рівня. Але такий підхід насправді є великим обманом людей, бо відповідно до закону мінімальна зарплата уже нині має становити щонайменше 884 гривні. Тим паче що згідно з оприлюдненою на сайті Міністерства праці та соціальної політики інформацією, фактичний прожитковий мінімум у споживчих цінах квітня цього року вже сягнув 977 гривень. До речі, тим, хто забув, нагадаю, що зовсім недавно, під час ухвалення закону про збільшення соціальних стандартів, на це неодноразово звертав увагу на той час опозиціонер, а нині представник владної коаліції Михайло Папієв. Чому ж сьогодні він чомусь не говорить про те, що розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, який закладено в бюджет на 2010 рік, на понад 100 гривень менший, ніж його фактична вартість? Чому про це мовчать профспілки? До того ж, врахуймо, що протягом року внаслідок інфляції вартість мінімального кошика товарів та послуг тільки зростатиме. Загалом, згідно із законом про держбюджет, до кінця року мінімальна заплата має збільшитися лише на 53 гривні, а мінімальна пенсія — на 39 гривень! Тобто відповідно на 5 і 6 відсотків. І при цьому передбачений бюджетом рівень інфляції становитиме 13 відсотків. Як бачимо, зростання пенсій та зарплат, про яке так довго говорила нова влада, буде вдвічі менше, ніж зростання споживчих цін. Оце і є покращення життя вже сьогодні? Недарма, навіть за підрахунками того-таки Мінпраці, до кінця року після всіх податкових відрахувань, мінімальна зарплата робітника буде менша від прожиткового мінімуму майже на 500 гривень.
Або візьмемо пенсії. Ви ще пам’ятаєте, як кандидат у Президенти Віктор Янукович прилюдно обіцяв, що мінімальна пенсія буде 1 тисяча 200 гривень, а середня сягне 2 тисяч гривень? Або як регіонали блокували роботу парламенту, вимагаючи збільшити мінімальні пенсії до 1600 гривень? Тобто відповідно до цих обіцянок, вона мала б збільшитися щонайменше на 500—600 гривень. А що маємо насправді? По-перше, навіть перерахували пенсії не з 1 листопада минулого року, як того вимагає чинне законодавство, а лише з 1 січня цього року. А, по-друге, невеличке підвищення, на декілька десятків гривень, отримали лише ті пенсіонери, в яких пенсія менша 706 гривень. Це означає, що 2 мільйонам пенсіонерів її підвищили лише на 3 гривні, а 4 мільйони 200 тисяч пенсіонерів взагалі нічого додатково не отримали.
Про те, що нова влада не збирається виконувати своїх передвиборних обіцянок, свідчать і її підходи до виплати допомоги при народженні дітей. Зауважу, що на сайті ЦВК досі висить програма кандидата у Президенти Януковича, в якій зафіксовано обіцянки збільшити цю допомогу при народженні першої дитини до 25 тисяч гривень, другої — до 50 тисяч гривень та третьої — до 100 тисяч гривень. А насправді в бюджеті 2010 року збережено непроіндексований розмір допомоги при народженні дитини, ще з 1 січня 2008 року затверджений урядом Тимошенко: на першу дитину — 12 240 гривень, на другу — 25 тисяч гривень та на третю — 50 тисяч гривень. При цьому індекс споживчих цін за 2008 рік становив 122,3 відсотка, за 2009-й — 112,3 відсотка, не менші будуть ці цифри й у 2010 році. А це означає, що 100 днів президентства Януковича стали ста днями обману, невиконання своїх соціальних зобов’язань та порушення закону.