Уряд уже передав до Верховної Ради нову редакцію Бюджетного кодексу, — про це, відкриваючи учорашнє засідання Кабміну, повідомив прем’єр Микола Азаров. За його словами, законопроект містить багато новацій, основна з яких стосується збільшення фінансової самостійності місцевих бюджетів. «Уперше не на словах, а на ділі міста і села України отримуватимуть додатковий ресурс, який наступного року становитиме близько 12 мільярдів гривень», — сказав він та додав, що на місцевий рівень планується передати вісім загальнодержавних податків і зборів. За словами прем’єра, територіальні громади отримають п’яту частину надходжень податку на прибуток підприємств, до того ж ці кошти планується пропорційно розподілити між обласними, районними, селищними і сільськими бюджетами. М. Азаров уточнив, що 40 відсотків цих надходжень плановано закріпити за обласними бюджетами, а 60 відсотків використовуватимуть райони, передаючи при цьому третину надходжень сільським, селищним та міським радам. Прем’єр вважає, що у такий спосіб місцеві бюджети, по-перше, отримають додатковий ресурс виключно на видатки розвитку, а, по-друге, це стимулюватиме місцеву владу нарощувати економічний потенціал регіонів, підтримувати підприємництво.
Ще одним кроком з реалізації програми реформ М. Азаров назвав Податковий кодекс, проект якого було розглянуто та схвалено під час учорашнього засідання уряду. «Напевно, не було жодної політичної сили, у передвиборній програмі якої Податковий кодекс не посідав би чільне місце. І тільки зараз завдяки об’єднанню зусиль уряду, фахівців, бізнесу, депутатів коаліції «Стабільність і реформи» ми маємо реальну можливість отримати «економічну конституцію держави», — зазначив він. 
З цією метою пропонується вдатися до суттєвого зменшення кількості загальнодержавних податків: з 29 до 17. Також планується скасувати 10 місцевих податків і зборів. Крім того, глава уряду повідомив, що передбачається поетапне зниження податку на прибуток підприємств, що зараховується до держбюджету: з 25 відсотків до 20 у наступному році з подальшим щорічним зменшенням на 1 відсоток — до 17 відсотків у 2014 році.