Цього року туристів на узбережжі Чорного моря зустрічають попереджувальні таблички, а подекуди й закриті пляжі. В Одесі, приміром, місцева санстанція тільки днями дозволила купатися на чотирьох міських пляжах. Всім вимогам відповідають Ланжерон, Відрада, Дельфін і Лузанівка. Але все ще залишається незадовільною якість морської води в акваторіях південної зони міста. При цьому епідемічна ситуація, запевняють фахівці, — стабільна, а інфекційна захворюваність реєструється на сезонному рівні. Як бачимо, наша країна, як і раніше, залишається малодоступною для туристів. 
За кількістю готельних номерів на душу населення наша країна — на одному з останніх місць у Європі. Готелів в Україні не вистачає, але й ті, що є, відлякують туристів своєю дорожнечею. Вартість проживання в готелях для іноземних гостей штучно завищена, а за співвідношенням ціни і якості приблизно в півтора разу перевищує ціни західних готелів того самого класу. Свій головний тест на гостинність Україні треба буде пройти під час чемпіонату Європи з футболу у 2012 році. Це, на думку експертів, має пожвавити ринок готельних послуг у країні, але поки що будівельного готельного буму не спостерігається.
Щоб стимулювати зведення нових готелів, уряд і Президент вирішили звільнити інвесторів від сплати податку на прибуток. Готельний бізнес одержить преференції — нульову ставку податку на прибуток до 2021 року для всіх готелів, які є в Україні і які побудують у найближчі два роки. Чи достатньо такого послаблення, ми запитали у Голови правління Комітету громадського контролю Євро-2012 Павла Цируля.
— Звільнити підприємців від сплати податків на прибуток, безумовно, правильний крок. Але є й другий бік медалі. Приміром, київські чиновники звітують про надання 200 площадок під будівництво об’єктів розміщення для Євро-2012. Разом з тим, 11 готельних проектів на суму понад 5 млрд. грн. заморожені. В інших містах ситуація кардинально не відрізняється. Усі сподіваються на допомогу з боку регіонів у розміщенні вболівальників, — каже експерт.
Вихід з такої ситуації експерт вбачає у створенні привабливих умов для інвесторів. Не секрет, що готельний ринок є для них ласим шматочком, утім є багато «але». У розвинених європейських країнах середня окупність готелю після його зведення становить 5—7 років. У нас же справи йдуть інакше. Будь-який проект уже на стадії підготовки може «потонути» у паперовій тяганині.
— Для одержання згоди на будівництво потрібно зібрати близько 160 довідок і погоджень на забудову. На це може піти більше року, — наголошує Павло Цируль. — По-друге, інвестор не одержує державних гарантій. Таким чином, збільшуються ризики під час виконання робіт. По-третє, багато потенційних забудовників сумніваються в рентабельності проекту, оскільки після Євро-2012 готелі можуть бути не затребувані. На сьогодні їхня завантаженість по Києву становить 60—70 %.
Експерт зазначає: сьогодні Україна має потребу не тільки у висококласних готелях, а у готелях середньої й економ-категорії. В усьому світі ринок хостелів — так званих маленьких готельчиків — з кожним роком набирає оборотів. Сьогодні в Україні налічується майже два десятки таких готелів різної місткості, зареєстрованих у Всеукраїнській молодіжній хостел асоціації (ВМХА). П’ять із них розташовані в Києві, чотири — в Криму, інші — в Одесі, Львові, Донецьку, Ужгороді, Чернівцях, а також Черкаській області.
— Такі види розміщення, як хостели, взагалі не згадуються в документах чинного законодавства. Отже, законодавча база в цій галузі вимагає негайного вдосконалення, — каже Павло Цируль. — Також зараз у світі попит має он-лайн бронювання, за яким місце для проживання турист може замовити завчасно. Але тут також усе впирається в застарілу законодавчу базу, є проблеми з безпекою збереження й передачі інформації. Багато власників об’єктів розміщення просто не розуміють суті й зручності он-лайн бронювання.
Фото Олексія КРАВЦОВА (Уніан).