Протягом останніх двох років у країні заморожено всі освітянські програми. На цьому вчора під час парламентських слухань «Запровадження 12-річної загальної середньої освіти: проблеми та шляхи їх подолання» наголосив міністр освіти і науки Дмитро Табачник.
— Концептуальні засади 12-річної освіти розроблялися в період економічного зростання, — підкреслив урядовець. — Тоді Україна мала найвищі темпи зростання в Європі. Кризи ніхто не прогнозував. Нині ж ми замикаємо сотню країн світу за рівнем використання інформаційно-комунікаційних технологій. 
Дмитро Табачник повідомив, що навчальні програми в середній школі перевантажені. Аргументував, що 12-річка потребуватиме значних фінансових витрат з державного бюджету. Він назвав цілу низку складнощів, з якими зіткнеться суспільство у разі збільшення терміну загальної освіти. У зв’язку з цим Міністерство освіти і науки, за словами Дмитра Табачника, пропонує зупинитися на 11-річній. Цю ідею в залі підтримали оплесками.
Урядовець неодноразово підкреслював, що запровадження 12-річної системи освіти потребувало комплексного підходу і розроблення спеціальних програм. На жаль, статистика свідчить, що всі заходи, які вживалися, не суттєво позначилися на якості освіти. Відтак зосередитися варто саме на підході до навчальних програм, вважає міністр. «Якість освіти є дорогою до здійснення мрій», — підкреслив він.
А Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк повідомив, що на урядовому засіданні ухвалено рішення, згідно з яким цього літа освітяни отримають відпускні з розрахунку підвищених зарплат.
Кожна сім’я так чи інакше має відношення до освіти, бо в кожного в школі навчаються діти, онуки або родичі. А отже, питання, яке вчора обговорювали в сесійній залі, наголосив Перший заступник глави парламенту, є надзвичайно важливим для всього суспільства. Саме від того, якою буде наша середня школа, залежить, яке майбутнє чекає всю країну. Адам Мартинюк оприлюднив таку статистику: торік дипломи про середню освіту отримали 391 тисяча випускників загальних шкіл. У вузи III—IV рівня акредитації вступило 370 тисяч абітурієнтів. Чи не призведе збільшення терміну навчальної освіти до такої ситуації, коли вступатиме більше випускників, ніж випускатиметься зі школи.
А перший Президент України Леонід Кравчук переконаний, що для підтримки і розвитку освітньої галузі потрібно виконувати закони, поважати вчителя і допомагати середній школі!
Докладніше про парламентські слухання читайте в наступному номері.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
Інші фото з цієї події шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.