Комітет з питань національної безпеки та оборони рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проект закону про внесення змін до Закону «Про Збройні Сили України» (щодо забезпечення належного рівня фінансування).
Законопроектом, поданим народними депутатами Ю. Костенком, І. Зайцем та Я. Джоджиком, пропонується доповнити статтю 15 Закону «Про Збройні Сили України» обов’язковою вимогою забезпечити фінансування ЗСУ на рівні, не меншому від 2 відсотків від ВВП.
Автори аргументували необхідність прийняття законопроекту тим, що визначене чинним законом фінансування потреб національної оборони держави на рівні не менше трьох відсотків від запланованого обсягу валового внутрішнього продукту ще жодного разу не перевищувало навіть двох відсотків.
Як повідомили в прес-службі комітету, під час обговорення проекту члени комітету висловлювались як на його підтримку, так і за направлення на доопрацювання. Голова підкомітету Олександр Кузьмук вважає, що за результатами розгляду в першому читанні законопроект доцільно повернути на доопрацювання. Він зазначив: хоча положення законопроекту і містять важливу позитивну ідею, яка загалом заслуговує на підтримку, однак у запропонованій редакції вони не забезпечать втілення цієї ідеї на практиці. Тому, на думку О. Кузьмука, проект необхідно доповнити положеннями щодо створення механізмів впливу на бюджетний процес для забезпечення додержання припису про мінімальний рівень фінансування або, принаймні, ускладнити проходження та прийняття проектів бюджетних законів, складених без додержання цього припису.
Народний депутат Анатолій Кінах висловив думку, що виділення з державного бюджету двох відсотків на оборону можна виконати. За його словами, «два відсотки — це та межа, нижче якої опускатися не можна».
Голова комітету Анатолій Гриценко наголосив на тому, що 19 років в Україні фактично не фінансуються потреби ЗСУ на їх модернізацію. На його думку, нинішній владі цілком під силу направити два відсотки на переоснащення української армії. За його словами, армії необхідні ці кошти на підтримання боєздатності частин, для відновлення і модернізації озброєнь, виконання міжнародних угод у військовій сфері тощо.