У Комітеті з питань правосуддя опрацьовують до другого читання проект закону «Про судоустрій та статус суддів», внесеного Президентом України Віктором Януковичем. Однак одностайності щодо цього документу серед політиків наразі немає.

Голова комітету Сергій Ківалов (Партія регіонів), член Венеціанської комісії від України, виступаючи на пленарному засіданні комісії, зазначив, що для забезпечення принципу незалежності суддів будуть внесені зміни до восьмого розділу Конституції «Правосуддя». За повідомленням прес-служби комісії, С. Ківалов заявив, що «ті можливості підвищення незалежності та ефективності судової влади, які дає діюча Конституція України, наполовину не були використані». Тому в судовій реформі новий Президент, парламентська більшість і уряд працюють в двох напрямах, відзначив С. Ківалов. По-перше, готуються і будуть внесені зміни до розділу восьмого Конституції «Правосуддя». По-друге, внесений Президентом як невідкладний «принципово новий» проект закону про судовий устрій і статус суддів дозволяє, не чекаючи зміни Конституції, досягти значного прогресу практично на всіх напрямах судової реформи, вказаних Радою Європи і Венеціанською комісією, сказав С. Ківалов.
Водночас заступник голови комітету з питань правосуддя, міністр юстиції опозиційного уряду Олена Шустік (БЮТ) закликає Президента України невідкладно направити ухвалений в першому читанні законопроект «Про судоустрій та статус суддів» на експертизу до Венеціанської комісії.
«Команда Януковича не раз заявляла, що реформа відбудеться з урахуванням міжнародного досвіду, зокрема рекомендацій Венеціанської комісії. Однак коли настав час виконувати обіцяне, вони просто застопорили процес узгодження. Думаю, регіонали остерігаються негативного висновку, оскільки деякі положення старого проекту про судоустрій, раніше розкритиковані європейською інституцією, перенесені у новий проект», — зазначила Олена Шустік, повідомляє її прес-служба. Депутат наголосила, що законопроект багато в чому суперечить Основному Закону, містить положення, вже визнані неконституційними. Зокрема, за словами О. Шустік, вступають у конфлікт з Конституцією норми щодо надання Вищій раді юстиції права призначати керівників судів, необґрунтованого позбавлення Верховного Суду України функції здійснення правосуддя, повної спеціалізації судової системи.
У свою чергу, голова Вищої ради юстиції Володимир Колесниченко переконаний: новий закон про судоустрій треба ухвалювати терміново. В ефірі Радіо «Свобода» він заявив, що в законопроекті «Про статус суддів і судоустрій», ухваленому парламентом у першому читанні минулого тижня, враховані всі пропозиції Венеціанської комісії. Йдеться про рекомендації, отримані від Венеціанської комісії до законопроекту, який розроблявся ще за каденції Президента Віктора Ющенка.
Натомість представник України у Венеціанській комісії Марина Ставнійчук заявила, що враховано не все. Зокрема, за її словами, в законопроекті не усунено можливості впливу парламенту та Президента на Вищу раду юстиції.
Неоднозначні й думки європейських політиків. Напередодні розгляду законопроекту в першому читанні, 2 червня, колишній співдоповідач ПАРЄ по Україні Ханне Северинсен заявила, що судова реформа, запропонована Президентом України Віктором Януковичем, є незавершеною і недосконалою, оскільки не враховує зауважень ПАРЄ і Венеціанської комісії з приводу необхідності внесення змін до Конституції. «Законопроектом пропонується подальше розширення повноважень Вищої ради юстиції — дозволити їй призначати і звільняти голів судів. З діючим складом ВРЮ це може знищити незалежність судів. Законопроектом пропонується встановити малу кількість членів Ради суддів, при цьому вони матимуть широкі повноваження, включаючи призначення голови Державної судової адміністрації. Це може привести до створення контролю над Радою суддів через маніпуляцію з вибором її членів», — сказала Х. Северинсен. На її думку, необхідно вивчити питання про подальшу спеціалізацію судової системи і радикального зменшення повноважень Верховного Суду, що не було підтримано у висновках Венеціанської комісії щодо попереднього законопроекту з судової реформи в березні 2010 р.