Одним із найпривабливіших для виборців гасел у міській організації Партії регіонів і 2004-го, і 2006-го, і на недавніх президентських виборах вважали «Севастополю — закон про статус міста-героя!». 

За оцінкою політтехнологів, саме ця декларація, разом з антинатовською риторикою, а також вимогами про статус російської мови як другої державної та продовження перебування російського Чорноморського флоту, забезпечили у січні 2010 року Віктору Януковичу практично три чверті підтримки серед севастопольських виборців. П’ять років тому в інтерв’ю одному з місцевих телеканалів нинішній Президент запевнив телеглядачів, що особисто докладе всіх зусиль, щоб Верховна Рада якомога швидше проголосувала закон про статус Севастополя. Минулої п’ятниці на прес-конференції за підсумками перших ста днів перебування при владі В. Ф. Янукович висловився щодо присвоєння Севастополю особливого статусу: «У Севастополі стабільна влада, працює самоврядування, він має достатньо прав, і я не бачу необхідності у прийнятті подібного закону».
Така «зміна вектора» не могла пройти повз увагу севастопольських журналістів і вони по роз’яснення звернулися до Валерія Саратова — нещодавнього керівника міськради та активного прихильника того, щоб городянам надали право самостійно обирати міського голову, а нині — голови Севастопольської міськдержадміністрації й одночасно лідера міської організації Партії регіонів.
Валерій Саратов запевнив, що він виступає за зміну закону про Севастополь. Але пояснив позицію Віктора Януковича: «Проблема полягає в тому, що Президент України сьогодні хоче прийняти основоположні закони, які дають змогу рухатися Україні вперед як єдиному цілому. Відверто кажучи, якщо для севастопольців закон про Севастополь сьогодні є основним, то він не є таким для України в цілому. І він однозначно вносить розлад у політичне життя країни, тому що знову почнуться протиріччя між різними територіями України із приводу того, що таке Севастополь тощо. Якщо чесно, ухвалювати цей закон сьогодні — це на шкоду тому курсу, що проводить Президент».
 
Севастополь.