Найімовірніша дата місцевих перегонів — 31 жовтня 2010 року. Хоча позиції політичних сил з цього питання — діаметрально протилежні. На цьому наголосили провідні політологи та політичні оглядачі під час учорашнього «круглого столу»: «Дата і суть виборів у місцеві ради».
Бажання пришвидшити дату місцевих виборів - це спроба Партії регіонів закріпитися на рівні областей. Адже рейтинг провладної партії на цей час буде найвищий, переконаний заступник директора Інституту інформаційного суспільства Ярослав Павловський. До того ж «невлаштовані» регіонали за результатами місцевих виборів зможуть стати керівниками обласних, районних рад і міськими головами.
Хоча сама ПР не уявляє, за якою саме системою вона хоче проводити перегони, упевнений політичний експерт Володимир Цибулько. Змішана система, яку вони пропонують, це своєрідний маяк, щоб визначати настрої опозиції. Швидше за все, вони діятимуть за принципом «Баба Яга проти», впевнений він. Крім того, В. Цибулько припустив, що провладній силі не з руки змінювати виборче законодавство, а дату перегонів вони оголосять спонтанно, щоб застати зненацька опонентів. «Партія регіонів не готова до серйозних виборів», — дійшов висновку експерт. Інакше, упевнений він, найперше питання, яке потрібно було б вирішити — це термін каденції міських голів і депутатів. Для цього потрібно внести зміни до Конституції, тобто голосувати має не менше 300 депутатів, отож доведеться йти на якийсь компроміс із опозицією.
У тому, що майбутня система виборів визначатиметься за принципом політичної доцільності, переконаний президент аналітичного центру «Відкрита політика» Ігор Жданов. Крім того, за його словами, під час перегонів відбуватиметься боротьба за адмінресурс — голів адміністрацій і рад. «Адмінресурс буде масовий, але не буде зосереджений в одних руках», — сказав він. Це, переконаний аналітик, відштовхне країну назад щонайменше у 2002 рік.
Водночас експерти одностайні в тому, що окремо стоятиме питання доцільності проведення перегонів у Києві. Воно обгрунтовуватиметься не бажанням дотримуватися закону, а шансами перемогти на виборах міського голови. Тобто, знову все визначатиме політична доцільність.