В Одесі на базі національного наукового центру «Інститут виноградарства та виноробства імені В. Є. Таїрова» Національної академії аграрних наук України (НААНУ) відбулася 6-та генеральна асамблея Союзу європейських академій прикладних наук в галузі сільського господарства, продовольства і природних ресурсів.
НААНУ вдруге бере участь у роботі Генеральної асамблеї. До Одеси прибули й активно впродовж двох днів працювали вчені національних академій аграрних наук Росії, Латвії, Швеції, Франції, Норвегії, Азербайджану, Вірменії, Румунії, Молдови.
Президент НААНУ Михайло Зубець, відкриваючи роботу Генеральної асамблеї, говорячи про пріоритетні завдання, зазначив, що проблема наукового забезпечення системи моніторингу харчових продуктів єднає вчених багатьох країн, і не випадково на засіданні Генеральної асамблеї в Одесі аналізували такі напрями, як наукове забезпечення систем моніторингу показників безпеки та якості харчових продуктів, технології для виробництва екологічно чистої продукції, критерії оцінки безпеки та якості сільськогосподарської продукції, отриманої при використанні біотехнологій (у тому числі ГМО) і нанотехнологій.
Союз європейських аграрних академій було створено 2000 року. Ця міжнародна громадська організація сьогодні впливає на формування якісно нових наукових поглядів і підходів до розв’язання проблем життєдіяльності людства.
На засіданні Генеральної асамблеї керівництво Союзу європейських аграрних академій до 2012 року покладене на Національну академію аграрних наук України. Така висока довіра Україні з боку європейської наукової аграрної еліти свідчить про високий авторитет українських учених, про значний внесок нашої країни в розвиток теоретичних і практичних засад галузей аграрного виробництва. Українські селекціонери відомі в багатьох країнах світу, із 52 країнами налагоджено наукове співробітництво, понад 50 учених аграрних академій світу є закордонними членами НААНУ