Під час розшукових робіт у Міловському районі члени Луганського військово-патріотичного об’єднання «Каскад» виявили останки 55-ти воїнів Червоної Армії.
Як розповідає керівник об’єднання Олександр Гізай, розвідувальні розшукові роботи цього разу привели в село Діброва. Було відомо, що з липня по грудень 1942 року біля цього села розташовувався пересильний табір військовополонених. За спогадами місцевих жителів, у складських приміщеннях, свинарниках і землянках утримувалося понад три тисячі в’язнів.
Військовополонені працювали на будівництві вузькоколійки. За два-три кілометри зрубували у лісі дуби й носили на місце будівництва. Територія була обгороджена сіткою з колючого дроту, вона ретельно охоронялася. Очевидці розповіли про звірства поліцаїв, які до смерті забивали слабких, поранених і непокірних солдатів. І ці слова підтвердили знайдені людські останки. У багатьох були переламані кості, в основному грудні клітки, ребра й щелепи.
— Ми знайшли сім одиночних і братніх поховань, — розповідає Олександр. — Розташування й розмір могил свідчить про те, що вони готувалися заздалегідь. Убитих і померлих укладали по п’ять-шість рядів, пересипаючи кожний шар ґрунтом. У процесі ексгумації знайдені ґудзики із зірочками, два натільних хрестики, шість довоєнних монет різної вартості та невеликі фрагменти обмундирування. Тільки в одного бійця були виявлені уламок напилка, бритва і солдатський медальйон. У заповненому бланку-вкладиші чітко читаються анкетні дані: рядовий Косяк Василь Андрійович, 1907 року народження, уродженець с. Золотоноша Драбівського району Полтавської області. Там же проживала і його дружина Ганна Федосіївна. Але найдивніше те, що, звіряючи запис на вкладиші з даними Центрального архіву Міністерства оборони, з’ясувалося, що рядовий Василь Косяк був призваний на фронт 16 липня 1941 року, проходив службу в 15-й стрілецькій дивізії і значиться вбитим у бою 23 січня 1942 року біля села Троїцьке Попаснянського району.
Тепер Золотоноша — районний центр у Черкаській області. Співробітники місцевого паспортного стола пообіцяли надати допомогу в пошуках родичів загиблого захисника Батьківщини.