Ситуація на Запорізькій Балці Середній набула мало не загальнодержавного значення. І ситуація досі не розрядилася. Станом на вечір понеділка територія відвалів, куди основні металургійні заводи міста звалюють відходи свого виробництва, лишається заблокованою приватними охоронцями. Котрі виконують припис прокуратури, за яким, де-юре, заводи порушують екологічні норми, а де-факто, дається зелене світло для того, що вже не на відвалах, а на «техногенному родовищі» якась фірма з мало кому відомою назвою починає «дослідні розробки з геологічним вивченням». Іншими словами, починає видобуток цінного металобрухту (особливо «Дніпроспецсталі») на територіях, які судом у 2000 році і не судом ще з 30-х років XX ст. належать саме металургійним заводам Запоріжжя.
Тим часом ВАТ «Запоріжсталь», ВАТ «Дніпроспецсталь» та Феросплавний завод працюють — жодне виробництво не зупинено, хоча довго так тривати не може, адже сьогодні відходи виробництва складуються на території цехів. Це порушення норм, але діватися виробничникам нікуди.
Варто додати, що не сьогодні-завтра, 9—10 червня, спливе час роботи спеціальної комісії, призначеної головою Запорізької облдержадміністрації Борисом Петровим, щоб розібратися із ситуацією в Балці Середній. Хоча й без комісії саме в останні дні все суттєво прояснилося. Почнемо з того, що запорізькі, як, мабуть, і всі інші правоохоронці, без ентузіазму встряють у справи, де проглядається політика, а ще більше, де крутяться немалі гроші і діють вельми поважні особи. Іншими словами, коли встряють, то є санкція. А коли після своїх дій починають пояснювати щось таке, що не дуже викликає довіру, то це вказує на пряму вказівку. Чию, то інша справа...
Місцеві спостерігачі бачать пояснення такого різкого погіршення стосунків із металургами у сказаних у п’ятницю словах Президента України Віктора Януковича. Нагадаємо, Президент підтвердив, що у лондонському суді ведеться розгляд справи щодо 50% акцій металургійного комбінату «Запоріжсталь». «За рішенням суду цей пакет заарештовано. Приблизно рік він не продаватиметься», — повідомив Віктор Янукович.
Нагадаємо, що інформаційна війна навколо продажу «Запоріжсталі» ведеться вже понад місяць. Протягом цього часу визначилися і головні конкуренти з купівлі підприємства. Це структури народного депутата Ріната Ахметова та російські групи на чолі, начебто, із «Зовнішторгбанком» (Внешторгбанком) (ВТБ), які зрештою виявилися власниками «Северстали». Через це, що один із найбільших у Європі виробників сталі, чавуну, прокату — це не українська мова та інші «малозначущі» для наших впливових і багатих людей гуманітарні питання, то битва за нього йде по-дорослому. І тому в Запоріжжі вже мало кого дивує небачений ентузіазм правоохоронців, і мало гріє надія, що вивчення питання згаданою комісією голови облдержадміністрації буде результативним. Хоча... Хоча, зрештою, вони домовляться — так завжди у тутешніх краях бувало...