Учора Марина Ставнійчук, член Венеціанської комісії (Європейська комісія «За демократію через право» Ради Європи), спростувала факт погодження комісією законопроекту «Про судоустрій та статус суддів». Нагадаємо, що мова йде про проект, покликаний дати старт майбутній судовій реформі в Україні, ініціатором якої виступив Президент. Днями ЗМІ поширила інформацію С. Ківалова про отримання законопроектом цілковитого схвалення Радою Європи в особі Венеціанської комісії.
«Під час засідання, що відбулося 4 червня, комісія лише заслухала інформацію про стан судово-правової реформи в Україні, — повідомила М. Ставнійчук, — однак не давала і не могла дати жодних оцінок президентському законопроекту». Як пояснила Ставнійчук, висновки готуються тільки після офіційного звернення держави та направлення тексту того чи іншого документа. Однак такого звернення з боку України до Венеціанської комісії поки що не надходило. Водночас вона запевнила, що комісія готова надати експертні висновки щодо законопроекту.
У свою чергу, Марина Ставнійчук ініціює проведення в Києві найближчим часом «круглого столу» за участю народних депутатів, суддів, експертів Венеціанської комісії та вітчизняних науковців з обговорення цього законопроекту та напрацювання комплексних узгоджених пропозицій проведення реальної судово-правової реформи в Україні. «Питання незалежного та справедливого правосуддя — поза політикою. Конституційна реформа правосуддя якраз і може стати консолідуючим чинником, що об’єднає і владу, і опозицію», — зазначила М. Ставнійчук.