Україні і Туреччині потрібно звіряти систему сімейних цінностей з європейською, оскільки вони прагнуть до членства в Європейський Союз. Про це заявив під час «круглого столу»: «Розвиток сімейних цінностей в Україні і Туреччині крізь призму європейської інтеграції» голова парламентського Комітету з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк. Захід організували: комітети Верховної Ради з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму і з питань європейської інтеграції спільно з Міжнародною громадською організацією «Платформа Діалог Євразія».
Парламентарій вважає, що обом країнам потрібно звернути увагу на існуючі стандарти, які визначені основоположними документами Євросоюзу. Це Європейська соціальна хартія, Європейська Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод, загальна декларація прав людини, міжнародні пакти про громадські і політичні права та про соціальні, культурні і економічні права ООН.
Народний депутат зазначив, що головною вимогою цих документів є досягнення рівноправності між жінками і чоловіками, тобто гендерне рівноправ’я. Цей основоположний принцип і зобов’язання держави сприяти розвитку сім’ї закріплений у Конституції, Сімейному кодексі і в багатьох юридичних і політичних документах. Жодна політична сила в Україні не наважиться заявити, що вона виступає проти гендерної рівності. Приклад зневажливого ставлення до основоположних принципів рівноправності, за його словами, показали представники нової влади. Коли Президент і Прем’єр-міністр заявляють, що жінки не повинні займатися реформами і їх місце на кухні, то, звичайно, це не сприяє поширенню в суспільстві поваги до сімейних цінностей. Також це суперечить міжнародним документам та суспільній моралі і тим традиційним християнським цінностям, на яких будується сім’я.
«Мені довелося брати участь у підготовці одного із основоположних документів, які стосуються, в тому числі, і розвитку сім’ї. А саме Конвенції ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок, яка схвалена у 1980 році», — розповів Борис Тарасюк. Він відзначив: «Цікаво є те, що сімейні цінності обговорюються в контексті розвитку двох країн і їх поступу на шляху до європейської інтеграції».
«Якщо подивитися у глиб історії, то можна знайти підтвердження, що чотири українки були дружинами турецьких султанів. Це свідчить про роль і вплив, який вони відігравали, в тому числі, і в розвитку турецького суспільства та формуванні сімейних цінностей», — зазначив голова профільного комітету. Професор, директор Центру українознавства Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимир Сергійчук наголосив, якщо Україна і Туреччина хочуть бути членами ЄС, то при цьому треба враховувати не тільки політичні, історичні, економічні аспекти у відносинах з Європою, але і брати до уваги такий важливий чинник, як роль сім’ї. Моральні принципи виховуються в сім’ї і мають дуже велике значення. Тому сімейні цінності надзвичайно важливі.