Нова влада глибоко стурбована станом здоров’я дітей. На цьому наголосила голова Комітету з питань охорони здоров’я Тетяна Бахтеєва на останньому засіданні комітету. Про це, за її словами, свідчить зокрема міжнародна конференція в Криму, де були розглянуті актуальні проблеми акушерства та гінекології, що стосуються здоров’я матері та дитини.

«Майже третина українського суспільства — діти. І стан їхнього здоров’я не може не хвилювати як нас, законодавців і медиків, так і батьків, усе суспільство. Адже рівень малюкової та материнської смертності в Україні, незважаючи на незначне зниження протягом останніх років, усе ще в декілька разів вищий від середньоєвропейського», — підкреслила Тетяна Бахтеєва. Депутат-регіонал переконана, що найкращим часом для оздоровлення дітей є літо. Однак треба зробити висновки з помилок. Адже, на її думку, сьогодні поняття «оздоровлення дітей» майже скрізь замінено на «відпочинок». Тобто замість 21 дня, який рекомендовано медиками для оптимального курсу оздоровлення, дитині надається максимум 14 днів перебування в дитячому оздоровчому центрі. Звісно, за такий період годі говорити про оздоровчий ефект.

У розмові з кореспондентом «Голосу України» Тетяна Бахтеєва нагадала: «Статистика свідчить про те, що нині в Україні понад 100 тисяч дітей обділені родинним затишком. І найстрашніше те, що 75% із них — сироти при живих батьках. Близько 50 тисяч дітей живуть у «кризових» родинах. Держава, органи влади на місцях, керівники і підприємці мають передусім подбати про їх оздоровлення і відпочинок. Ми маємо раз і назавжди покінчити з такою ганебною практикою, коли, наприклад, торік організованою формою літнього оздоровлення і відпочинку було охоплено на 15,1% дітей-сиріт менше, ніж у 2008 році».

Нещодавно голова профільного комітету звернулася до представників органів державної влади і місцевого самоврядування з пропозицією про подальше вдосконалення міжвідомчої координації в питаннях надання медичної допомоги і медико-соціального супроводу дітей-сиріт і дітей, яких позбавили батьківської опіки.

Вл. інф.