Народний депутат України Павло Жебрівський (на знімку) висловив на прес-конференції в Житомирі власну точку зору з приводу майбутніх виборів до органів місцевого самоврядування. 

Вважають, зазначив він, що Партія регіонів хоче провести місцеві вибори 31 жовтня, щоб не згаяти час, поки її рейтинг досить високий. За його словами, причина лежить глибше: якщо вибори будуть уже восени, тоді ця політсила розв’яже собі руки для прийняття на 2011 рік жорсткого бюджету. А якщо відкладати вибори до весни наступного року, доведеться «не робити різких рухів». І в 2012 році така сама ситуація, бо вибори до Верховної Ради України.

На думку Павла Жебрівського, саме 27 березня є оптимальним строком для народного волевиявлення на місцевому рівні. Водночас він нагадав про висновок Конституційного Суду, згідно з яким після дочасних виборів органи самоврядування мають відпрацьовувати весь термін. «Якщо ми це продовжимо, то в нас фактично не буде в країні єдиного дня, коли люди обиратимуть місцеву владу: повсюдно будуть різні строки. Потрібно відрегулювати цю проблему». Політик зауважив, що Верховна Рада запропонувала зміни до Основного Закону і направила їх на розгляд Конституційного Суду. Ухвалити їх можна лише у вересні. Тож 31 жовтня — це політична доцільність, а не логіка. Крім того, на думку народного депутата, потрібно чітко визначитися і з системою виборів. Змішана система, яку пропонує Партія регіонів, за його словами, викликає чимало запитань.

Критично Павло Жебрівський оцінив і заклики до об’єднання опозиції. «Сьогодні це неможливо, бо пропонують об’єднуватися навколо тих, хто був при владі, і за цей час не проведено жодної реформи, особливо в економічній сфері. Не думаю, що українці готові двічі наступати на ті самі граблі, — зауважив парламентарій. — Мають постати нові опозиційні сили, які будуть не тільки критикувати, а й пропонувати, що робити, щоб країна стала справді європейською державою. А в нас постійно шукають, хто винен, але рідко чути відповідь на запитання: що робити?». Саме цим, запевнив народний обранець, займатиметься очолювана ним «Українська платформа», яка планує взяти активну участь у місцевих виборах.

 

Житомир.

Фото автора.