А статус позаблоковості має бути підкріплений виведенням іноземних військових формувань з території України до 2017 року
Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко вніс низку пропозицій до проекту закону «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики», поданого Президентом та прийнятого парламентом у першому читанні.
Однією із ключових заступник глави парламенту визначив поправку до розділу «Засади внутрішньої політики в гуманітарній сфері», передає прес-служба Миколи Томенка. Так, для приведення у відповідність основ засад внутрішньої та зовнішньої політики він запропонував чітке формулювання п. 1 ст. 10, яку пропонується викласти в такій редакції: «...реалізація державної мовної політики на основі Конституції України та законів України, забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на всій території України, гарантування вільного розвитку, використання і захисту російської, інших мов національних меншин України», що відповідатиме ст. 10 Конституції.
Микола Томенко зауважив, що необхідно, як це було поінформовано у Верховній Раді, щоб статус державної мови не піддавався сумніву і на засіданні Ради національної безпеки та оборони під головуванням Президента. «Для цього треба цю конституційну норму підтвердити і в проекті закону «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики», — сказав він.
Друга важлива поправка, на переконання М. Томенка, щодо розташування військових баз іноземних держав на території країни. Він зауважив, що не підтримує ідею позаблоковості, однак переконаний, що вона буде підтримана й у другому читанні. «Виходячи з цього, було б правильно привести у відповідність позаблоковий статус із тією нормою, що позаблокова держава не може мати на своїй території військової бази іншої держави», — наголосив М. Томенко. З огляду на це він запропонував ст. 11 «Засад зовнішньої політики», доповнити таким: «...недопущення розташування іноземних військових баз на території України, виведення іноземних військових формувань з території України до 2017 року».