Влада не відмовиться від приватизації держпідприємств, хоча криза і не найкращий для цього час. На цьому наголосив Прем’єр-міністр Микола Азаров (на знімку) під час відкритого засідання українського форуму «Програма економічних реформ: стратегії і механізми здійснення».

«Варто нагадати, що в 2009 році цей процес практично було зупинено. Я згоден, що, може, в умовах кризи не найкращий час для продажу таких об’єктів. Але, з другого боку, що можна робити в умовах кризи, як залучити інвестиції, якщо не шляхом приватизації тих об’єктів, які рік за роком втрачають свою інвестиційну привабливість?» — зауважив він.

Глава уряду переконаний: інвестори готові прийти в Україну. Адже відчули, що в країні встановилася стабільність. «Нам важливо знайти баланс в інтересах між інвестором і нашим народом», — сказав він.

Водночас М. Азаров зазначив, що уряд зацікавлений в «довгих» грошах, «вкладених не на кредитній, а на інвестиційній основі в довгострокові проекти модернізації нашої економіки».

Крім того, прем’єр підкреслив, що схвалений нещодавно Бюджетний кодекс, передбачає серйозну децентралізацію управління державними фінансами. «Ми вперше пішли на те, що значну частину доходів, а саме вісім загальнодержавних податків і зборів, передаємо на місцевий рівень. Закріплюємо за місцевими бюджетами право розподіляти 25 відсотків від зібраного податку на прибуток. Крім того, пропорційно розподіляємо цей серйозний фінансовий ресурс між обласними бюджетами, районними і навіть доходимо до сільського і селищного бюджетів. Завдання одне — стимулювати місцеві органи влади для максимального заохочення підприємницької діяльності на місцях, для створення своєї власної ресурсної бази».

Також М. Азаров повідомив, що робоча група вже доопрацювала Податковий кодекс і готова винести його на розгляд уряду. У документі, за його словами, буде значно скорочено кількість місцевих і державних податків, а також істотно спрощено процедуру їх адміністрування. «Ці два серйозні документи реалізують стратегію реформ — ту стратегію, з якою Президент ішов на вибори», — підкреслив прем’єр.

Він висловив сподівання, що ці документи Верховна Рада прийме на поточній сесії. Відтак уряд зможе представити парламенту проект держбюджету на 2011 рік, підготовлений на базі нових Бюджетного і Податкового кодексів вже на початку вересня.

Вл. інф.

Фото Олега МАРКЕВИЧА (Укрінформ).