Адже ринок праці має бути підготовлений до збільшення пропозицій робочої сили
Основним чинником стримування інфляції є консолідація політичних сил, антимонопольна діяльність органів влади, передбачуваність макроекономічного середовища, ефективність монетарної та економічної (фіскальної) політики. Про це заявив народний депутат України Василь Шпак (Блок Литвина) під час інтернет-конференції на офіційному сайті Народної партії.
Відповідаючи на запитання, як можна приборкати інфляцію та стрімке зростання цін, В. Шпак зазначив, що суттєвим чинником розкручування інфляційної спіралі є інфляційні очікування. Як унаслідок невтішних прогнозів щодо розгортання світової економічної кризи, так і внаслідок відвертого протистояння між гілками влади, а також між урядом та Національним банком України.
Крім того, Василь Шпак зауважив, що сьогодні не лише в маленьких містах, а й у Києві немає роботи. «Галузеві міністерства, регіональні адміністрації та бізнесова еліта зобов’язані вести постійний соціальний діалог у напрямі створення робочих місць, залучення інвестицій та створення мікропідприємництва», — зазначив парламентарій. Він переконаний, що треба прийняти рішення стосовно відповідальності неефективних власників підприємств. Зокрема, промислових, котрі свого часу були приватизовані різними шляхами, а нині їхні власники живуть за рахунок реалізації металобрухту цих підприємств, а не розвивають промисловість і не створюють робочих місць.
Водночас народний депутат обгрунтував необхідність збільшення пенсійного віку для жінок, зазначивши, що в Україні середньоочікувана тривалість життя жінок після досягнення пенсійного віку трохи перевищує 23 роки. Середньоочікувана тривалість життя чоловіків після досягнення 60 років — трохи більш як 14 років. «Це — замало, однак, хоч як це парадоксально, відповідає тривалості життя на пенсії у розвинених країнах. У переважній більшості країн світу, особливо економічно розвинених і таких, які ми маємо за взірець — насамперед країни Скандинавії, — пенсійний вік є рівним для чоловіків і жінок», — зауважив Василь Шпак. «Якщо жінку відправляють на пенсію на п’ять років раніше за чоловіка, це означає, що вона п’ять років отримуватиме пенсію, розмір якої менший, ніж зарплата. Проте різко підвищувати чи змінювати пенсійний вік дуже ризиковано, адже ринок праці має бути підготовлений до збільшення пропозицій робочої сили», — наголосив народний депутат.
Коментуючи ситуацію, яка склалася на українських підприємствах, В. Шпак зазначив, що необхідно відпрацювати законодавчу норму, яка б дозволила впровадження нових технологій у промисловому виробництві, а відтак залучення інвестицій, оскільки рівень технологій в Україні відстав на багато років порівняно з рівнем європейських країн.