![](/images_upload/2010/06/090610/Lysun2.jpg)
Свій погляд на цю «вічну» тему висловив один з найвідоміших аграріїв-новаторів області, керівник приватного сільгосппідприємства «Плешкані» із Золотоніського району Дмитро Лисун.
— У «Плешканях», — розповів Дмитро Олександрович, — утримується понад п’ять тисяч голів великої рогатої худоби. З них дві тисячі — дійне стадо. На головному молочнотоварному комплексі працює доїльний зал за найновішою технологією. Потужні переробні підприємства, котрі дорожать своєю торговою маркою, із задоволенням беруть у нас сировину, адже вона найвищої якості. Ціна за молоко з комплексу значно вища, ніж, наприклад, з підсобного господарства дядька Степана. Нарікання селян щодо занижених нібито цін на їх продукцію не завжди справедливі. І вони самі знають чому. Аби підняти якість молока з селянських дворів, а отже, і його ціну, треба встановити суворий ветеринарний контроль за худобою, за умовами її утримання і доїння. Врешті, й сама господиня, котра доглядає і доїть свою Лиску, повинна мати санітарну книжку. Заготівельні кооперативи, при яких буде лабораторія, і холодильне устаткування — найкращий варіант співпраці виробника та переробника. Однак зробити це не так просто, як здається на перший погляд. І ось чому. Поясню з власного досвіду.
В одному із сіл нашого району, де його жителі утримують понад двісті корів, місцева влада попросила мене допомогти створити «молочний» кооператив. Щоб вироблене у селян молоко продавати переробним заводам через наше сільгосппідприємство. Я погодився. Завіз на приймальний пункт холодильники, місткості для сировини. Провели у селі шість сходок щодо створення кооперативу! Врешті-решт, до гурту записалося ...60 власників корів. Решта відмовилися. Чому? Та тому, що більшість наших людей, хоч як це прикро визнати, не готові працювати в умовах контролю і порядку. Вони звикли до того, що їх все життя обдурювали. Тепер обдурюють вони. Про те, що буває у молоці, яке виносять з двору заготовачам господині, можуть розповісти працівники заводських лабораторій. Проте переробники, власники невеликих заводів, продовжують працювати навіть з недобросовісними селянами. Сировини не вистачає і їм доводиться заплющувати очі на явну антисанітарію чи інші порушення, сплачуючи при цьому мізерні кошти. В результаті, потерпають від занижених цін насамперед добрі господарі, котрі здають молоко високого гатунку.
— То деякі переробники, виходить, не дуже й зацікавлені у високоякісній продукції?
— Хоч як це парадоксально — так. Їм вигідніше брати низькосортне молоко і платити за нього копійки. Мій колега-господарник жартує: заготовачам все одно, що несуть у відрах чи банках молодиці — аби було на колір біле... Ця невимогливість пов’язана ще й з тим, що чимало молокозаводів демонтували лінії з розфасовки цільномолочної продукції і переорієнтувались лише на виробництво твердих сирів. Технологія виготовлення цього виду продукції передбачає глибоку переробку сировини, яка «перетравлює» все: і якісне, і не зовсім.
— Який же вихід з цієї ситуації?
— Молочні кооперативи все-таки треба створювати. Однак потрібно, щоб у цьому були зацікавлені і виробники, і переробники. Сільгосппідприємства готові надати свою допомогу. А ініціатива повинна йти знизу. Нині чимало людей, котрі незадоволені ціною, яку дають заготовачі за їх якісну продукцію. Ось вони й мають стати лідерами у боротьбі за справедливі розрахунки. Влада завжди підтримає добру ініціативу. Коли решта селян переконається, що виробляти якісну сировину вигідно, тоді й відбудуться зміни в їх психології і у взаємовідносинах між виробниками і переробниками.
— А що у перспективі?
— Майбутнє все-таки за потужними тваринницькими комплексами. Доглядати за худобою у власному підсобному господарстві — це не лише технологічно доволі важко, а й нелегко фізично. У наших Плешканях залишилося у сільських дворах близько ста корів. Й це при тому, що ми допомагаємо кормами, надаємо ветеринарні та інші послуги. Молодь не хоче тримати вдома корів. А ось працювати у сільгосппідприємстві, у доїльному залі — черга. Бо там зарплата — 2—3 тисячі гривень. Є вихідні, відпустка, а своя, домашня Ласуня «прив’яже» до себе, і ні в яку відпустку, навіть на вихідний не відпустить! Думаю, багато великих молочнотоварних комплексів з’явиться у кожній області років через шість-сім. А до цього, у перехідний період, потрібно все зробити для того, щоб налагодити добрі й справедливі відносини між дрібними товаровиробниками тваринницької продукції і переробниками.
Інтерв’ю провела Лідія ТИТАРЕНКО.
Черкаська область.
На знімку: Дмитро Лисун, директор приватного сільгосппідприємства «Плешкані».
Фото автора.