На заповідник «Асканія-Нова» у Херсонській області впала справжня буря із сажі, перемішаної з пилом. Вона потрапляла в усі шпарини і забивала дихальні шляхи рідкісних тварин. Буря мала фронт у кілька десятків кілометрів, і місцеві жителі підозрюють, що її принесло зі сходу України як рештки масштабних пожеж у великих містах та на шахтах Донеччини та Луганщини. Натомість директор заповідника Віктор Гавриленко радить шукати призвідців небезпечного природного явища поруч.

— Власники полів у Новотроїцькому та Чаплинському районах області після збирання врожаю зернових економлять пальне на оранці й просто випалюють стерню. У повітря здіймаються хмари диму, перемішаного з сажею. А вогонь з полів перекидається на заповідний степ. Тільки в серпні у нас дощенту вигоріло понад дві тисячі гектарів унікальної рослинності. При цьому гинуть комахи, плазуни та дрібні тварини, — каже Віктор Гавриленко.

Рятувальники рекомендують прокладати вздовж полів мінералізовані захисні смуги, через які полум’я не зможе перекидатися, та звільнити лісосмуги від сухостою. Та у влади на такі роботи зазвичай немає коштів, а у аграріїв — бажання.

Херсонська область.