Почалося цвітіння троянд у спеціальній експозиції, де представлено 500 сортів із 20 садових груп вітчизняної й закордонної селекції. Колекція троянд Нікітського ботанічного саду визнана однією з найкращих у Східній Європі й налічує більше тисячі сортів, видів і форм троянд із 30 садових груп. Серед квітів є троянди-карлики висотою до 10 сантиметрів і троянди-гіганти, що виростають до 10 метрів, є сорти, які одноразово цвітуть лише в травні—червні протягом 10—20 днів, і сорти, які дарують радість 200 днів. «З початку червня можна помилуватися чудовими квітами троянд груп флорібунда, грандіфлора та чайно-гібридних»,— сказали в адміністрації саду.
ДАІ «поринула» в Інтернет
Співробітники кримської Державтоінспекції почали операцію «Форсаж», у рамках якої планують здійснювати моніторинг інтернет-сайтів, щоб виявляти інформацію про несакціоновані автоперегони на території півострова. Під час операції «Форсаж» буде здійснюватися перевірка технічного стану автомобілів з метою виявлення їх переобладнання. «Тільки за перші чотири дні заходів кримської ДАІ було виявлено 54 переобладнані автомобілі із прямоточною вихлопною системою, на водіїв яких були складені протоколи», — розповіли в міліцейському відомстві автономії. За таке переобладнання передбачено штраф, заборона експлуатації автомобіля та його постановка на штрафмайданчик.
Дитину в дитсадок треба записувати з народження
За даними управління освіти виконкому Сімферополя, цього року міська влада видала більше 3 тисяч направлень у дитячі садки при ліміті в 1,9 тисячі. За словами начальника управління освіти Ірини Шихорєвої, процес триває, хоча вже зараз на одне вільне місце набрано по двоє дітей. «Приходить і каже: я — мати-одиначка, у мене двоє дітей, треба працювати, бо грошей нема, а дітей нема куди подіти. І пільги зараз не передбачені. Що в такій ситуації робити?» — поскаржилася начальник управління. — Коли ж ліміти перевищені, виникають претензії в контролюючих органів», — сказала І. Шихорєва.
Виникає й соціальна напруженість. Проте трьом тисячам дітей міська влада місця в дитячих садках у наступному навчальному році гарантує, попри наявні ліміти. «Ми обіцяли їх влаштувати і влаштуємо. Є поняття списків, а є поняття відвідуваності. Діти хворіють або, наприклад, хтось із батьків у відпустці. Сімферопольцям у такій ситуації радять записувати дітей у дитячий садок навіть не за рік до того, як вони хочуть віддати туди маля, а відразу після його народження. Черга в дитячі садки столиці Криму сьогодні становить понад шість тисяч осіб.