Суми доплат у них різні
Травень став гарячим місяцем для працівників підрозділів Пенсійного фонду України в Житомирській області — вони проводили перерахунок пенсій. Про обсяг роботи свідчить така цифра: на обліку 419 тисяч пенсіонерів. Після перерахунку більші виплати належать 312 тисячам з них, у тому числі 7 тисячам колишніх військовиків.
Середній розмір пенсії по області станом на 1 травня становить 935 гривень 50 копійок — це на 52 гривні 75 копійок, або на 6 відсотків більше, ніж на початок року. У травні люди отримували пенсії за трьома відомостями: основна пенсія за травень до перерахунку, доплата перерахованої пенсії за травень, доплата перерахованої пенсії за січень і лютий. Третина пенсіонерів області отримала в травні за додатковими відомостями від 60 до 75 гривень, чверть — від 75 до 100 гривень. А от у 18 відсотків вона становила менше 10 гривень. Понад 150 гривень доплати в травні отримали тільки 0,3 відсотка пенсіонерів.
Доплату за квітень і травень буде проведено в червні.
Начальник головного управління Пенсійного фонду в області Олександр Чорній наголосив на тому, що перерахунок проведено своєчасно і так само буде у червні. При цьому нагадав, що потреба в коштах для виплат значно зросла — з 400 мільйонів гривень у січні до 468 мільйонів у травні. Це за того, що в область надходить за місяць лише 40 відсотків цієї суми. Решта — дотація.
Так склалося, зокрема, через демографічну ситуацію. Пенсіонерів уже більше, ніж тих, хто працює. Ще одна причина, чому пенсіонери Житомирщини отримують виплати передусім за рахунок коштів, які надійдуть з Києва, полягає в тому, що основне джерело поповнення бюджету Пенсійного фонду — страхові внески, які залежать від розмірів заробітної плати. А область у цьому плані — в останніх рядках статистичних зведень.