Фахівцями Головного управління розвідки Міністерства оборони України проведено курс підготовки групи представників українських засобів масової інформації
З перших років набуття Україною незалежності українські журналісти працюють у «гарячих точках» планети. Значною мірою це пов’язано з висвітленням діяльності українських миротворців у районах виконання завдань, а також з необхідністю оперативного інформування громадськості України щодо ситуації в кризових регіонах світу.
Зважаючи на високий рівень загрози життю журналістів під час роботи у «гарячих точках», необхідність володіння ними спеціальними навичками з виживання в екстремальних умовах та у відповідь на звернення провідних телевізійних каналів України, керівництвом Головного управління розвідки Міністерства оборони України було прийнято рішення щодо організації для групи журналістів спеціального курсу підготовки.
Під час підготовки програми занять перед фахівцями Головного управління розвідки Міністерства оборони України повстало складне завдання — як у короткий час ефективно навчити групу цивільних журналістів великому обсягу спеціальних навичок з виживання.
Такий курс підготовлено та проведено вперше в історії України. Українські журналісти, серед яких був і фотокореспондент газети «Голос України» Олександр Клименко, отримали унікальну можливість — впродовж декількох днів досвідчені інструктори ГУР МО України навчали їх прийомів та способів виживання в екстремальних умовах.
До ретельно підготовленої навчальної програми курсу увійшли комплексні заняття, під час яких журналісти вивчали способи обладнання місць для відпочинку, орієнтувались та пересувались без карти, виконували вправи стрільб зі стрілецької зброї, навчались добувати вогонь, воду та їжу, відпрацьовували способи надання першої медичної допомоги, вивчали прийоми рукопашного бою та багато іншого.
Всі заняття проводилися за щільним графіком вдень та вночі в умовах потужного фізичного та морально-психологічного навантаження на учасників курсу. Умови проживання журналістів були максимально наближені до тих, що можуть виникнути в кризовій ситуації — заняття проводились, незважаючи на спеку та часті дощі, журналісти ночували у власноруч побудованих укриттях, харчувались самостійно приготовленою їжею, лікували свої травми та пошкодження за допомогою лікарських рослин.
В останній день курсу з його учасниками було проведено комплексне контрольне заняття, під час якого вони на «відмінно» продемонстрували здобуті знання та отримані практичні навички. Слід зазначити, що всі учасники гідно витримали навантаження та успішно пройшли підготовлені для них випробування.
Успіх проведення курсу продемонстрував високий рівень підготовки українських журналістів та черговий раз засвідчив професійну майстерність співробітників Головного управління розвідки Міністерства оборони України.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.