Саме стільки коштує полуденок і обід у дитячих (пришкільних) таборах із денним перебуванням. Усього на Тернопільщині діє 312 таких закладів, які й дають вражаючу статистику щодо оздоровлення неповнолітніх. Як відомо, оздоровчою кампанією передбачено охопити 50 відсотків дітей шкільного віку. Та чи можна вважати перебування у школі повноцінним відпочинком?
Депутати Тернопільської обласної ради вважають витрачання коштів на такі табори неефективним. Вони зверталися до попереднього Кабміну з пропозиціями, як доцільніше розпорядитися грошима. Але реакції не було. На думку голови постійної комісії з питань освіти та науки Віталія Шафранського, замість того, щоб розпорошувати кошти, краще використати їх для повноцінного оздоровлення обдарованих дітей.
Таку думку поділяє і заступник голови облдержадміністрації Петро Гоч. За його словами, за цифрами в області гнатися не будуть: пришкільні табори працюватимуть там, де є потреба. Побувавши в одному з них, він переконався: про нормальні умови для відпочинку й оздоровлення годі й говорити.
Загалом на оздоровлення дітей Тернопільщини виділено 8 мільйонів гривень — найменше в Україні. Вартість перебування дитини протягом одного дня — в середньому 85 гривень. І хоч порівняно з минулим роком вона зросла на 10 гривень, однак, враховуючи істотне подорожчання продуктів харчування, це скромна цифра. Деякі райони: Бережанський, Борщівський, Бучацький, Кременецький, Гусятинський, Підволочиський, Підгаєцький коштів на оздоровлення виділили у два-три рази більше, Лановецький — у шість разів більше, а ось у Зборівському вирішили зекономити на дітях: торік було 80 тисяч гривень, цього року — 30 тисяч, хоч за кількістю населення це найбільший район області.
Цього літа в області працюватимуть 11 позаміських дитячих закладів, 5 санаторного типу та 3 дитячі центри.