Голова Верховної Ради України Володимир Литвин переконаний, що закон про основи внутрішньої та зовнішньої політики має співвідноситися з настроями людей і консолідувати суспільство.
«Закон про основи внутрішньої та зовнішньої політики можна розглядати як другий за важливістю документ після Конституції України. Оскільки він покликаний деталізувати конституційні приписи і виставити віхи, які задають напрям розвитку країни», — сказав В. Литвин у п’ятницю, відповідаючи на запитання телеканала «Рада».
Керівник парламенту наголосив, що цей документ «повинен співвідноситися з настроями людей і відігравати ще одну ключову функцію — консолідувати суспільство, тобто не містити положення і приписи, які викликають заперечення тієї чи іншої частини суспільства, а давати нам відчувати себе народом і нацією».
Характеризуючи відповідний законопроект, ухвалений парламентом у першому читанні, В. Литвин зазначив, що він «є добротною основою, щоб Верховна Рада України могла разом з урядом і Президентом довести її до вищої кондиції». І висловив переконання, що основна роль у цьому процесі має належати парламенту, який відповідатиме за те, яким буде остаточний текст документа.
Голова Верховної Ради вважає, що в української влади є всі підстави для того, щоб ставити питання про нейтральний статус країни. В. Литвин висловив думку про некоректність постановки питання про відмову України від вступу до НАТО у законопроекті про основи внутрішньої та зовнішньої політики, який був ухвалений парламентом у першому читанні.
Глава парламенту також вважає проголошення позаблокового статусу України політичним кроком, спрямованим «на боротьбу за електоральні настрої людей». До того, як повідомляє прес-секретар Голови Верховної Ради України, Володимир Литвин звернув увагу, що саме нейтралітет є загальноприйнятою формулою в міжнародному праві, і жодна країна у світі не називає себе позаблоковою.
На думку керівника парламенту, ставити «на вістря» питання про вступ до НАТО чи відмову від цього кроку взагалі не потрібно. Натомість, за його словами, необхідно говорити про «вибудовування політики постійного нейтралітету». «У всякому разі, це буде зрозуміло для всіх, бо сьогодні ми маємо парадокс: Україна співпрацює з НАТО з широкого спектру напрямів, виконує річну програму співробітництва з Альянсом, і водночас заявляє про свій позаблоковий статус», — сказав він.